mei 092013
 

Statiefhouder_remix_Pierre Ik kon natuurlijk niet achter blijven. Ik moest en zou ook zelf iets ontwerpen en printen deze twee weken. De vraag was echter wat ik dan zou ontwerpen. Veel van de dingen die ik kon verzinnen had iemand anders al lang een keer ontworpen. En dan zie ik ook niet veel nut in het nogmaals nabouwen van zo’n ontwerp. Bijkomend probleem is ook dat áls van zo’n ontwerp al bronbestanden gedeeld worden die dan in een veelvoud van verschillende CAD-programma’s gemaakt waren die ik allemaal niet kende.

Het onderwerp om (na) te bouwen kwam wel uiteindelijk nog redelijk snel. Ik had een houder geprint waarmee ik mijn Microsoft Lifecam vast kan maken op een statief. Dat is dit item op Thingiverse. Op zich paste die goed, maar er was één ding dat ik niet handig vond. De bout waarmee je de houder aan het statief vast moest zetten zat aan de onderkant. En dat betekende dat je hem wel vast móest lijmen om te voorkomen dat hij er uit zou vallen. En daarnaast betekende het ook dat alle kracht van het statief aan die lijm trok. Nou is de webcam niet heel zwaar, maar ik vond het niet logisch. Waarom niet de bout aan de bovenkant en het kleine gaatje aan de onderkant voor de schroef van het statief? Dan trok de schroef de bout vanzelf vast. Lijmen kon dan altijd nog, maar was alleen nodig om de bout op zijn plek te houden.

Prima, dat ging hem worden. Maar hoe?
Lees verder….

3D Ontwerpen en Printen: Blue Vase

 Gepubliceerd door om 21:22  3D printen
mei 092013
 

Vaas Het kon natuurlijk niet zo zijn dat we twee weken lang alleen maar ontwerpen van andere mensen aan het printen waren. Er moest ook zelf ontworpen worden. Mijn oudste dochter ging met Sketchup aan de slag en ontworp deze vaas.

Het is een versie 1.0 waarbij na het printen bleek dat de binnenkant nog tamelijk ruw blijft door alle automatisch toegevoegde en moeilijk te verwijderen supportdelen aan de binnenkant en voor de bovenste ring is het ook nog wat moeilijk om de support materialen te verwijderen.

Maar dit schrijf ik niet als kritiek op haar ontwerp. Ik schrijf het omdat dit is zoals zo’n ontwerpproces moet/kan/zal werken: je hebt een idee, dat wordt uitgewerkt in een vorm/model in de software, dat wordt geprint, bekeken/geëvalueerd, verbetervoorstellen worden verzonnen en dat leidt dan tot een versie 2.0 die geprint wordt. We zijn daar voor nu niet meer aan toegekomen, maar het was wel duidelijk dat dit een heel motiverende concept is.

Dat bleek ook wel toen ze vroeg of we het nog één stapje verder konden doorzetten.
Lees verder….