Raspberry Pi en SMA-Bluetooth

 Gepubliceerd door om 21:22  Hardware, Raspberry Pi
aug 132012
 

Raspberry Pi en SMA-Bluetooth Het is weer even stil geweest rond mijn zonnepanelen en met name mijn wens om eenvoudig te kunnen zien wat de zonnepanelen aan energie opleveren (zie ook dit bericht).

Nou doen de zonnepanelen zelf het prima. Sinds 30 maart 2012 toen de panelen tegen het middaguur geplaatst werden hebben ze inmiddels 1.000kWh aan elektriciteit opgewekt (968,4kWh om precies te zijn). Maar goed, ik hou van grafiekjes, ik wil de maanden met elkaar kunnen vergelijken om te zien wanneer de panelen nou juist meer of minder leveren etc. en ik wil niet elke avond vlak voordat de converter zichzelf uitschakelt gaan kijken wat de dagstand is (is namelijk niet te zien als het apparaat uit is en hij schakelt elke dag op een ander moment uit: als de zon weg is).

Ik had één van de twee Raspberry Pi computers voor dit doel in gedachten. Ik had online al begrepen dat de Technika Nano Bluetooth Adapter die ze bij de Tesco in Groot Brittanië voor iets minder dan 6GBP verkopen samenwerkt met de Raspberry Pi (de verbinding met de converter gebeurt namelijk via Bluetooth) en had er dus eentje op de kop getikt toen we er afgelopen weken toch waren.

Maar het aan de praat krijgen van de software viel/valt nog niet mee. Het is gratis/open source code die nog flink in ontwikkeling is en waarvan verschillende aftakkingen gemaakt zijn inmiddels. Belangrijk probleem is in eerste instantie om de zaak gecompileerd te krijgen en daarna om de juiste invertercodes voor je inverter te achterhalen. Het rare is dat het bij mij niet werkt met de codes waarvan anderen zeggen dat die voor hun converter met dezelfde type-aanduiding wel werkt.

Uiteindelijk blijkt de code die ik zelf achterhaald heb via het “sniffen” van de communicatie van de officiële software van SMA met de converter (staat hier uitgelegd al werkt het niet helemaal omdat de SunnyExplorer software op dit moment een probleem heeft) wel te werken, mits ik een error-check in de sourecode uitzet. Toen ik dat deed stroomde de MySql database op de Raspberry Pi opeens vol met data. Niet van alle dagen sinds 30 maart (heeft te maken met een beperking van de ingebouwde Bluetooth Piggyback waardoor je elke dag even contact moet maken met de converter om de datum goed te laten blijven), maar wel alle data die in de converter beschikbaar was.

Net op het moment dat ik wilde testen of ik het nu ook kon laten uploaden naar http://pvoutput.org ging de converter uit en dan is het einde verhaal, want dan kan de Raspberry Pi geen verbinding maken met converter. Wordt dus weer vervolgd.