sep 102011
 

TO SEE how profoundly the book business is changing, watch the shelves. Next month IKEA will introduce a new, deeper version of its ubiquitous “BILLY” bookcase. The flat-pack furniture giant is already promoting glass doors for its bookshelves. The firm reckons customers will increasingly use them for ornaments, tchotchkes and the odd coffee-table tome—anything, that is, except books that are actually read. (bron)

Nou weet ik dat de wetenschap in het algemeen afgelopen week een flinke dreun gekregen heeft als het gaat om betrouwbaarheid. Maar toch zou ik nooit een (wetenschappelijk) artikel op dezelfde manier mogen beginnen als deze auteur bij The Economist wél doet (zie hierboven).

In de eerste alinea beweert hij namelijk dat de IKEA de maten van zijn populaire “BILLY” boekenkast gaat aanpassen. Er komt een exemplaar dat dieper is dan tot nu toe het geval was. En dat is een big deal. Want Billy bestaat als kast al ruim 30 jaar en IKEA daar nu in gaat wijzigen dan moet dat iets betekenen. Blijkbaar. Want ik kan namelijk nergens een bron vinden voor die uitspraak. Ik kan ook nergens op de IKEA website (in Nederland of in de VS) een aankondiging vinden van een diepere Billy kast.
En de uitspraak over glazen deuren kan ik ook niet plaatsen. Mijn Billy kasten zijn al ruim 10 jaar oud en hebben ook glazen deuren. Achter die deuren staan boeken. En die 28 centimeter diepte is meer dan genoeg voor boeken, maar ook meer dan genoeg voor veel andere frutsels die je er in zou willen zetten. Waarom zou het nodig zijn om de kasten dieper te maken als je er geen boeken in wilt zetten?
Lees verder….