SURFnet Devices in het Onderwijs – Uitpakken #5

Ik begin vandaag even met alleen het filmpje over de Sheevaplug en wat achtergrondinformatie. Er volgt nog een uitgebreidere post over mijn ervaringen met het apparaat tot nu toe.

De Sheevaplug is een hele compacte Linux server die je in huis haalt voor zo’n 120 euro. Ik ken apparaten waarvan de voedingsadapter net zo groot is als de hele Sheevaplug. Je kunt er voor kiezen om hem rechtstreeks in het stopcontact in te pluggen of gebruik maken van de bijgeleverde stroomkabel. Ik heb hem zelf nu via een verloopstekker met schakelaar aangesloten. Dat maakt het uitzetten van het apparaat of het uitvoeren van een harde reset mogelijk. Er zit namelijk geen aan/uit-knop aan. Het apparaat bevat Linux Ubuntu 9.04, een 1.2 GHz Marvell Sheeva Processor, Gigabit Ethernet, een USB 2.0 poort en een interne SD-kaartlezer. Er is 512MB intern geheugen aanwezig en ook maar 512MB Flashgeheugen voor interne permanente opslag. In praktijk zul je daarom en SD-kaart gebruiken voor het besturingssysteem en via de USB-poort kun je een USB-stick of externe harde schijf aansluiten voor meer opslag. In de setup die ik uiteindelijk gerealiseerd had kon ik naar keuze opstarten van de SD-kaart, USB-stick of het intern geheugen. De Sheevaplug loopt ze dan in die volgorde langs op zoek naar een besturingssysteem.

De gebruiksmogelijkheden van het apparaat worden voor een groot deel bepaald door de Linux-vaardigheden van de gebruiker. Zaken zoals het installeren van een Moodle leeromgeving zijn niet zo ingewikkeld. Maar andere toepassingen kunnen bijvoorbeeld aanpassingen in de kernel vereisen en dat vergt wat meer kennis van zaken. Die heb ik helaas niet. Het is me bijvoorbeeld niet gelukt om mijn webcam via de Sheevaplug aan de praat te krijgen. Een van de drie webcams die ik getest had werd wel herkend (ik zie hem als /dev/video0) maar er beeld uit krijgen lukt me niet.
Gelukkig is de software weer redelijk eenvoudig in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, dus ook een onervaren “modder” of een Linux leek zoals ik ben kan die plug weer redelijk eenvoudig in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Binnen 10-15 minuten staat er dan een vers Linux image op.

De vervolgpost zal helaas voor een groot deel gaan over wat er niet lukte. Maar ik vind het een intrigerend klein apparaatje dat er echt om schreeuwt om tot het maximaal haalbare gebruikt te worden.