7 Inch Android tablets van Camangi en Archos


Ik hou niet zo van het schrijven van reviews naar aanleiding van reviews van anderen. Ik wil er zelf met mijn handen aan kunnen zitten en zo een oordeel vormen. Maar van de 7 inch Camangi Webstation en de eveneens 7 inch Archos Home Tablet, beiden voorzien van Android 1.5 kwam ik dusdanig veel links tegen dat ik die informatie in ieder geval even op een rij wilde zetten als een eerste inventarisatie van de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze twee apparaten.

Beschikbaarheid
De Camangi Webstation is nog niet rechtstreeks vanuit Europa te koop. Hij wordt op het moment bij Amazon.com aangeboden voor $275. Er wordt op de website wel een ‘sales contact‘ in Duitsland genoemd, maar dat lijkt meer op een groothandel.

De Archos 7 Home Tablet is wel al via Amazon.de te koop voor 175,23 euro (excl. zo’n 18 euro verzendkosten) maar hij wordt op dit moment alleen in Duitsland verzonden. In de VS komt hij binnenkort voor $199 beschikbaar. Bij Expansys.nl is hij voor 190 euro te pre-orderen (geen info over moment van uitleveren), Redcoon biedt hem aan voor 195 euro en levering over 3 weken.

Wat krijg je?
Beide apparaten zijn 7 inch groot. Draaien Android 1.5 (zie ook dit bericht over de verschillende Android versies) en hebben daarom officieel geen toegang tot de Google Marketplace. Dat betekent niet dat je niet eigen applicaties kunt installeren, maar het vergt wat meer zoekwerk.
Het beeldscherm van beide apparaten is “resistive touch”, dat betekent dat het drukgevoelig is en geen multitouch ondersteuning heeft zoals bijvoorbeeld de iPhone of de iPad. Je kunt het scherm met je vinger bedienen, maar beide apparaten zijn voorzien van een stylus omdat dat soms nou eenmaal wat beter werkt bij dit soort schermen.
De Camangi is voorzien van een GPS module, beiden hebben Wifi en bij de Camangi kun je optioneel een externe 3G dongle gebruiken, maar dat lijkt me niet echt werkbaar.
Beide apparaten hebben een standaard ingebouwd zodat je ze gemakkelijk uit zichzelf kunt laten staan, bijvoorbeeld tijdens het bekijken van foto’s of video.
De Camangi wordt niet gepromoot als video-apparaat, de Archos wel. Die heeft ondersteuning voor H.264/MPEG-4/Real video codecs in AVI, MP4, MKV, MOV, en FLV bestanden; MP3, WMA (non-protected), WAV, APE, OGG, FLAC, en AAC audio formaten.

Beide apparaten zijn licht, respectievelijk 390 en 350 gram. Accuduur varieert van een opgegeven 4-5 uur bij de Camangi tot zo’n 7 uur video of 42 uur audio bij de Archos.

Reviews en meningen van anderen
Ik kwam bij de Camangi via Teleread.com waar ze hem als eReader hadden bekeken. Op Gadgetell.com vind je ook een review van het apparaat meer in het algemeen. Beide sites zijn redelijk positief al heeft het apparaat, deels ook vanwege het gebruik van Android 1.5 zijn begrenzingen.

Op Amazon.com zijn de meningen over de Camangi een stuk negatiever. Maar zoals ik daar ook als reactie op een van de reviewers geschreven heb: waarom een apparaat als dit beoordelingen op features die door de leverancier niet worden aangeprezen?

De meningen over de Archos lopen ook uiteen. Het filmpje dat je hierboven aan het bericht kunt zien is heel positief. Maar ja, dat is een geek die als eerste ter wereld zo’n apparaat te leen heeft.
De review bij CNET kun je nauwelijks een review noemen. Zoals iemand in de reacties daar schrijft “Odd Review? So basically the only thing good about it is it’s cheap? Everything else sucks?

Vergeleken met…
Beide apparaten kun je onmogelijk vergelijken met een iPad. Die gaat in Europa kaal ongeveer 479 euro kosten. Dat is ruim 300 euro (bijna 3x zo veel) als de Archos. Een vergelijking met een iPod Touch is meer op zijn plek. Die kun je ook voor zo’n 180 euro aanschaffen. Dan krijg je net als bij de Archos 8GB intern geheugen, dat je bij de Archos kunt uitbreiden via een microSD kaartje.’

Je krijgt bij de Archos geen multitouch en geen toegang tot het enorme aanbod applicaties dat via de App-store van Apple beschikbaar is. Daar voor in de plaats krijg je een scherm dat 2x zo groot is.

De Camangi krijgt het hoe dan ook zwaar. Het prijsverschil met de Archos lijkt niet goed uit te leggen. De Archos zou ik nog niet eens zozeer met een iPod Touch willen vergelijken, maar met de draagbare DVD speler die we een jaar of twee geleden kochten voor in de auto als we op vakantie gaan. Die is ook 7-inch en was (Philips, optie om DivX af te spelen) ongeveer even duur als de Archos. Nu koop je voor dat bedrag niet alleen een apparaat dat net zo probleemloos die films afspeelt, maar ook (als er wifi in de buurt is) je e-mail ontvangt, je op internet laat browsen, laat bellen via Fring, je routes laat plannen via Google Maps, en je je foto’s laat bekijken. Zo bekeken lijkt het me dus geen gek apparaat (al wil ik geen internet beschikbaar hebben als ik op vakantie ben).