Versiebeheer met Subversion

 Gepubliceerd door om 16:26  Promotie
apr 112010
 

Omdat de code voor het tool waar ik gisteren over schreef niet alleen in uren programmeerwerk maar ook in omvang een redelijke omvang begint aan te nemen, heb ik besloten niet langer alleen te vertrouwen op de mogelijkheid van Notepad++ (mijn favoriete editor) om meerdere versies van de code op te slaan. Het terugvinden van oudere versies van de code, zeker in het stadium van leren en ontdekken van wat wel en niet mogelijk is, blijkt niet altijd even eenvoudig.

Subversion
Daarom ben ik toch maar aan de slag gegaan met SVN (Subversion), een versiebeheersysteem waarmee ik tijdens mijn werkzaamheden aan QTI 2 opgedaan heb. Daar was het extra handig/noodzakelijk omdat we met twee personen op hele verschillende plekken aan de documentatie (in XML formaat overigens), voorbeelden (eveneens in XML formaat) en programmacode (in Python) werkten. SVN is niet zo handig voor het bijhouden van wijzigingen in bijvoorbeeld Word-documenten en zo. Dan kun je beter gebruik maken van Google Docs.

Maar in mijn geval gaat het nu om een complete mappenstructuur met PHP-bestanden, stylesheets in CSS formaat, JavaScript scripts en een verzameling afbeeldingen. En daar is SVN uitstekend geschikt voor.

Hoe werkt het?
Het principe werkt als volgt: alle code wordt opgeslagen in een SVN Repository. Elke ontwikkelaar (in dit geval alleen ikzelf, maar soms van verschillende computers) slaat een kopie van de code (bestanden en mappenstructuur) op zijn/haar lokale computer op om te bewerken (= check out). Na het bewerken van de bestanden kan de ontwikkelaar die weer terug in de repository plaatsten (= check in). Daarbij worden niet de bestanden/versies in de repository overschreven, maar worden er (als er wijzigingen hebben plaats gevonden) nieuwe versies opgeslagen. Deze history van versies wordt opgeslagen en is terug te kijken. Verschillende versies kunnen vergeleken worden met elkaar en indien nodig kan een oudere versie teruggezet worden. Een beetje vergelijkbaar met het werken in een wiki dus.
Lees verder….