Live streamen van video via Android en iPhone

Met de komst van de ustream.tv broadcaster voor Android (gratis te downloaden via Android Market) komt het aantal sites dat het mogelijk maakt om live video te streamen vanaf Android toestellen op (minimaal) drie. Ik zeg minimaal omdat eerst alleen qik.com kende en nu blijkt dat ook bambuser.com streaming via Android ondersteund.
Het blijkt echter ook zo te zijn dat dit niet automatisch betekent dat alle drie de sites ook al ondersteuning hebben voor het kunnen bekijken van die video’s op mobiele apparaten.

Ik heb de opties daarom even op een rijtje gezet in een tabel:

  Android* iPhone
  Streamen Bekijken Streamen Bekijken
Ustream.tv Ja Nee
(ander flash versie nodig?)
op 3G wel
(jailbreak nodig),
op 3GS werkt app niet
Nee
Bambuser.com Ja Ja
(flash)
Ja
(jailbreak nodig)
Nee
(flash nodig)
Qik.com Ja Ja Ja
(jailbreak nodig)
Niet live
(start player op)

* De Android opties zijn getest op de HTC Hero. Deze heeft (beperkte) ondersteunig voor Flash. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de T-Mobile G1.
Ustream streaming (foto door: PiAir (Old Skool)) Bambuser (foto door: PiAir (Old Skool)) Qik streaming (foto door: PiAir (Old Skool))
Het is duidelijk dat het Android platform wat live streamen betreft steeds verder uitloopt op de iPhone. Niet omdat het technisch niet kan, maar vanwege de (blijkbare) weigering van Apple om applicaties die live video streamen toe te staan.

Maar ook wat het kunnen bekijken van die live streams begint Android voorsprong op te bouwen. Omdat de HTC Hero ondersteuning heeft voor de Flash-versies die bij Bambuser.com en Qik.com gebruikt worden kun je daarmee ook direct live de streams bekijken.
Bij Qik.com worden de opnames achteraf weliswaar geconverteerd naar een formaat dat ook op de iPhone te bekijken is, maar daar kun je op de iPhone geen live-streams volgen. Dat kan op de HTC Hero wel.

Winnaar op dit moment is Qik.com omdat je daarmee in ieder geval achteraf ook iPhone gebruikers kunt bereiken. Maar het is ongetwijfeld een situatie die over een maand weer anders is. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de andere twee stil zitten wat dit betreft. Maar het wordt hoog tijd voor Apple om hier iets aan te doen om te voorkomen dat ze zichzelf buitenspel zetten op dit gebied.