iTalk en Mini Microfoon – test

 Gepubliceerd door om 20:57  iOS
mrt 092009
 
iTalk (foto door: PiAir (Old Skool))

Zoals toegezegd heb ik even een tweetal audio-opnames gemaakt met de gratis iTalk recorder applicatie en de mini Microfoon die ik op de iPod Touch aangesloten heb.

Om de opnames van iPod Touch naar mijn computer te krijgen moest ik gebruik maken van iTalk Sync. Die software is eveneens gratis te downloaden.
De software zorgt er voor dat je de opnames van de iPod naar een map op je computer kunt slepen.

De opnames dan: Die worden in AIFF formaat gemaakt. Ik heb het (eveneens gratis) Audacity gebruikt om ze eenvoudig zonder verdere bewerking naar MP3 te converteren. Die versies kun je hieronder beluisteren.
audio Better quality MP3   (3,6MB – 3:56 minuten) audio Best quality MP3   (1,35MB – 1:28 minuten) iTalk kent drie opnamestanden: Goed, Beter, Best. Bij keuze voor ‘beter’ neemt de opname ongeveer 2,5MB per minuut ruimte in, bij ‘best’ is dat nog ongeveer 5MB per minuut. Na conversie naar MP3 valt dat verschil (uiteraard) weg omdat dezelfde compressie gebruikt wordt. Het verschil in omvang hierboven komt alleen door de verschillen in lengte van de opnames.

Alternatieve formaten voor wie MP3 niet goed genoeg is:
* Best quality WAV-formaat (9,93MB)
* Best quality AIFF-formaat (9,93MB) – het origineel

* Better quality WAV-formaat (7,45MB)
* Better quality AIFF-formaat (7,45MB) – het origineel

Ik vind de kwaliteit helemaal niet slecht voor zo’n klein microfoontje van €14,50.

mrt 092009
 
iPod Touch microfoon iPod Touch microfoon iPod Touch microfoon iPod Touch microfoon

Anderhalve week geleden las ik bij het Helikon blog over een kleine externe microfoon voor de iPod Touch 2G, iPhone 3G, iPod Nano 4G en de iPod Classic 120GB versies.

In het geval van de iPod Nano 4G en de iPod Classic 120GB kun je gebruik maken van de bij de iPod meegeleverde software. Bij de iPhone en de iPod Touch moet je gebruik maken van de (gratis) iTalk Recorder of Easy Recorder software.

Ik had al een microfoon voor mijn iPod Touch (ingebouwd in de headset) en die was een stuk duurder dan deze oplossing. Want voor $17,98 (inclusief verzendkosten) of € 14,50 na betaling via PayPal kun je hem bestellen.
Het duurde een aantal dagen voordat ik de mail kreeg dat het pakje verstuurd was, met daarbij de melding dat het 2-3 weken zou kunnen duren voordat hij aan kwam, maar dat bleken 6 dagen te zijn want vandaag kwam hij al binnen vanuit Hongkong.

De microfoon ziet er opgeborgen uit als een grote pil. Maar dan bedoel ik groot als je hem zou moeten doorslikken, want hij is zo klein dat je hem écht aan een koortje moet vastmaken anders ben je hem in no-time kwijt.
Je haalt de twee helften van de pil uit elkaar en dan komt er een connector tevoorschijn voor je headset ingang.

Audiokwaliteit in iTalk en Easy Recorder is prima. Het lijkt me dan ook uitstekend geschikt als je een presentatie wilt opnemen.

Maar de microfoon is niet geschikt voor bellen via internet op de iPod Touch. Het aansluiten van de microfoon zorgt er namelijk voor dat iPod denkt dat er niet alleen een microfoon, maar ook een headset is aangesloten. En dan wordt de ingebouwde speaker automatisch uitgeschakelt. Je kunt dus niet horen wat er aan de andere kant gezegd wordt.
Jammer, daar zul je dus echt de duurdere headset voor moeten hebben, maar voor opnames werkt dit prima.

Ik zal zo nog even een opname maken (de iTalk Sync applicatie wil mijn laptop rebooten na de update) en online plaatsen zodat je een idee van de geluidskwaliteit krijgt.

[update] Ik heb er een aparte post van gemaakt.