jan 312009
 
used books (foto door: babblingdweeb)
“Studenten en medewerkers van Fontys kunnen voortaan gratis lid worden van de bibliotheek van de Technische Universiteit Eindhoven. Omgekeerd krijgen TU/e’ers vrije toegang tot de mediatheken van Fontys. Voorlopig beperkt het lenen zich tot vier boeken en een lidmaatschap moet jaarlijks worden verlengd.”

(bron)

Ik was er blij mee, de aankondiging dat ik als medewerker van Fontys nu ook gratis bij de TU/e boeken mag lenen. Ik ben op het moment de nodige literatuur aan het verzamelen en het vinden van boeken bij Fontys verre van optimaal. Niet alleen is het niet fijn zoeken in de veel te uitgebreide zoekmachine, het vinden wil ook maar niet lukken. Het gaat er mij niet om dat ik een titel of een beschrijving kan vinden, daarvoor kan ik Google Scholar gebruiken, gaat snel met eenvoudige import in Endnote. Nee, ik wil de elektronische versie als downloadbare PDF óf ‘gewoon’ een versie op papier.
Want waar artikelen uit journals, tijdschriften of proceedings van conferenties in de regel wel online te vinden zijn (al dan niet in een betaalde repository) is het aanbod van digitale boeken nog best wel teleurstellend. En dan geldt dat niet alleen voor de boeken die Oprah aanbeveelt.
Daar komt bij dat het beheer van een grote verzameling elektronische bronnen, mijn EndNote library bevat nu zo’n 450 PDF bronnen, iets is wat op de beschikbare e-book readers niet altijd even handig (b)lijkt. En een Tablet PC heb ik nou eenmaal ook niet altijd ter beschikking.

Dus ook ik heb op dit moment nog steeds behoefte aan boeken die gedrukt zijn op dode bomen. En Fontys heeft al een aantal jaren een beleid waarbij het aantal meters kastruimte voor boeken in de bibliotheken verminderd is. Resultaat: boeken zijn er niet zomaar en moeten (tegen betaling) aangevraagd worden bij andere bibliotheken. Gelukkig heeft de TU/e nog veel van die stofnesten op de campus. Van de vijf boeken waarvan ik alleen der verwijzing had kon ik er zo vier ophalen.

Het oudste van die boeken was ouder dan dat ik ben. Geen van allen zijn ze elektronisch beschikbaar. Daar gaat de nieuwe Kindle dus helaas ook geen verandering in brengen. Toch moet de grote omslag er aan zitten te komen, printen op dode bomen blijkt gewoon te duur.
Grote vraag is dus: zou het écht voor de zomer nog veranderen?