DAREnet bij BNR Nieuwsradio

 Gepubliceerd door om 11:43  Edupodcast
mrt 092007
 

In de aflevering van BNR Nieuwsradio van donderdag 8 maart wordt aandacht besteed aan het wetenschappelijk publiceren zonder uitgevers. Belangrijk voorbeeld daarvan in Nederland is DAREnet.
Herbert Blankestein sprak hierover met Leo Waaijers van SURF, Ton van Raan van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de Universiteit Leiden en Jan Veltrop van Springer.
Je kunt de MP3 downloaden (11,92MB) of beluisteren bij BNR.

 Reacties uitgeschakeld voor DAREnet bij BNR Nieuwsradio  Tags:

Skype opnemen met PowerGramo

 Gepubliceerd door om 06:34  Screencast
mrt 092007
 
Powergramo

Ik schreef voor het eerst over PowerGramo in december 2005. De website ziet er nog steeds ongeveer hetzelfde uit, en dan heb ik het niet (alleen) over de lay-out, maar ook over de featurelijst van PowerGramo: je kunt er de audio van Skype gesprekken en Skype Casts mee opnemen. Het heeft geen antwoordapparaat-functie zoals bijvoorbeeld Pamela en kan ook geen video opnemen. Maar het opnemen van audio doet het programma prima. Beter dan in 2005, al kan dat ook aan de combinatie met de Skype versie liggen. Want het programma is wel gewoon steeds bijgewerkt zodat het ook met versie 3 van Skype werkt. De laatste update was van 3 maart 2007.
Ik heb toch besloten om nu eindelijk maar $19,95 uit te geven en PowerGramo te registreren. Want hoewel ik thuis met een combinatie van mijn mixer, een USB-geluidskaart en de kabels op de juiste manier aangesloten ook een goede opname van Skype (én in dat geval ook andere VOIP-tools) kan maken, wilde ik gisteren in staat zijn om dat overdag, vanaf mijn werkplek, zonder die hardware (die ik daar niet heb staan). Wat ik sterk vind aan PowerGramo is dat, in de geregistreerde versie, ik binnenkomende (de stem van de persoon waar ik mee spreek) en uitgaande (mijn stem) audio kan laten scheiden in twee audiosporen (links en rechts). Dat betekent dat ik die achteraf in Adobe Audition (maar kan ook in Audacity) individueel kan bewerken (geluiden eruit knippen, audioniveaus op elkaar aanpassen). Dat heb ik nog niet in de andere software-oplossingen gezien. En daarnaast installeert PowerGramo geen extra virtuele geluidskaarten en is het programma als het uitgeschakeld is ook niet zichtbaar in Skype. Dus, alleen extra knoppen als je ook echt wilt opnemen.
Omdat er geen trialversie voor die “Dual Audio Track” functie is, heb ik even een screencast gemaakt die dat demonstreert. De screencast is beschikbaar in een aantal versies:
Online
* Flash-versie

Download
video WMV-versie 640×480 video WMV-versie (ook geschikt voor Pocket PC) video Quicktime-versie (ook geschikt voor iPod)