Kaarten en zo – deel 2

In deel 1 ging ik in op het gebruik van coördinaten bij berichten zodat ik ook videobestanden eenvoudig op Google Maps of via Google Earth op hun plaats kan zetten.
Na drie weken Ierland had ik natuurlijk weer heel veel foto’s. Maar dit jaar had ik ook veel informatie over waar die foto’s gemaakt zijn. Ik heb namelijk bijna dagelijk GPS Tuner (niet gratis!) gebruikt om tracks te maken met behulp van mijn Qtek (zonder SIM-kaart!) en mijn bluetooth GPS-ontvanger. Dat leverde een grote verzameling GPX-bestanden op (de map is met opzet bladerbaar) op basis waarvan ik de foto’s kon plaatsen.
Dat koppelen van de foto’s heb ik gedaan met behulp van het (eveneens niet gratis) programma RoboGEO. Het voordeel van dit programma is dat je gewoon alle GPX-tracks en alle foto’s kunt importeren en dat dan het koppelen automatisch wordt gedaan door het programma. Omdat die informatie in de EXIF-metadata van de foto’s wordt opgeslagen zit het echt in de foto’s. Je kunt vanuit het programma ook uploaden naar FLickr. Je moet natuurlijk wel nog gewoon handmatig zaken als beetje duidelijke titel en zo regelen, het uploaden van ruim 500 foto’s duurt wel effe, maar het gaat allemaal sneller dan handmatig.

RoboGEO biedt iedereen (ook als je het programma niet gebruikt) de mogelijkheid om vanuit de beschrijving van de foto’s bij Flickr te linken naar Google Maps en Google Earth. Het fijne daarbij is dat de HTML-code die daarvoor nodig is voor elke foto identiek is. De scripts maken gebruik van de referrer-informatie om de overige informatie bij Flickr op te vragen.
Ook dit werkt steeds voor één foto.

Tracks en foto’s combineren
Wat ik echter wilde was een combinatie maken van een aantal foto’s en bijbehorende tracks op één Google Map.
Ik dacht dat ik daarvoor hetzelfde script kon gebruiken als voor de individuele berichten op mijn weblog. Maar dat viel tegen. Hoewel het mogelijk is meerdere GPX-bronnen met het script op één map weer te geven blijkt een realtime koppeling met Flickr voor meerdere foto’s niet handig.

Hoe moest het er uit gaan zien?
Het resultaat dat ik voor ogen had ziet er ongeveer zo uit. Dit zijn de foto’s van onze trip naar Glenladough op 10 juli. Als het goed is zie een gecachede versie en die is redelijk snel, maar zonder caching op mijn eigen server duurt het wel 10 seconden voordat de informatie getoond wordt zonder indicatie van dat er nog iets gaat komen.

OPML
Het script wordt overigens aangestuurd door een OPML-bestand. Daarin geef ik aan welke GPX-bestanden gecombineerd ‘moeten’ worden en met het doorgeven van de bijbehorende sleutel worden die opgehaald door het script dat de kaart maakt.

Ik heb overigens ook filmpjes gemaakt, die moet ik nog online zetten en omdat die dan ook coördinaten kunnen krijgen en die ook in GPX-formaat beschikbaar gemaakt kunnen worden, kan ik er die dan als punten aan toevoegen door gewoon een nieuwe regel in het OPML-bestand toe te voegen.

TODO
Ik ben nu eerst hetzelfde aan het bouwen met PHP GoogleMapAPI in de hoop dat ik daar toch nog wat snelheidswinst uit kan halen.

In deel drie
In deel drie (morgen) ga ik in op mijn pogingen om de foto’s in Google Earth te ‘laten verschijnen’ op een manier die vergelijkbaar is met wat hier gebeurt en wat geoblogger.com (niet meer actief) vroeger deed.

Het voorlopige resultaat kun je hier zien. Het is een die je in Google Earth moet openen. Gebruik je Internet Explorer, dan gaat dat automatisch, mijn Firefox laat de XML-code zien en begrijpt (ondanks de aanpassingen in de .htaccess) nog niet uit zichzelf wat je er mee moet doen.
Je ziet niet meteen resultaat in Google Earth, maar als je de link opent en dan naar Ierland scrolt wordt het resultaat zichtbaar.
OK, het verschil zat hem in
<?xml version=”1.0″ encoding=”utf-8″?> versus <?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>.
Nu opent hij ook in Firefox meteen goed én scrolt naar Ierland om daar foto’s te laten zien. Scroll je bijvoorbeeld door naar Nederland, zie je weer andere foto’s verschijnen. Maar daar morgen meer over.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
DuiMDog
15 jaren geleden

* Robogeo: dat programma bevalt mij ook erg goed. Het is eigenlijk mijn standaard programma geworden om foto’s te metadateren en naar Flickr te uploaden. Nadeel vind ik wel dat het uploaden veel trager is dan de basis Flickr uploadr en ik vind het ook onhandig dat je niet voor een collectie foto’s een standaard set tags kunt invullen.
* Poets jij je gpx-files nog op? Mijn ervaring is dat die dingen ‘vervuild raken met terrasbezoekjes’ als je begrijpt wat ik bedoel. Voor statische kaarten niet zo’n probleem, maar als je dynamisch routes wilt tekenen zoals je fietstochtjes door Deurne…
* Daarover gesproken, ik kwam er laatst achter dat e.e.a niet werkt in IE als gevolg van het xhtml vs vml probleem wat hier besproken wordt: http://www.google.com/apis/maps/docum
* Een van de uit te zoeken zaken op mijn lijstje (maar redelijk ver naar onderen) is het netjes in het volledige kader presenteren van ‘portrait’ foto’s. Nu vallen ze er half onderuit.
* Ik weet niet of dat probleem met jouw laatste opmerking is opgelost, maar wat ik me al een tijdje afvroeg was hoe je links naar .kml files kunt aanbieden die rechtstreeks Google Earth opstarten.
Om een en ander uit te proberen moet ik hier eerst weer Google Earth installeren, want m’n PC is opgeschoond…

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Michel,

* ad Robogeo: klopt, uploaden is redelijk traag.
* ik heb de GPX-bestanden nog niet opgepoetst (op ééntje na, die van de reis van Hull naar Rotterdam, daar heb ik de laatste punten uitgehaald omdat die door de hele haven sprongen).
* voor gebruik in Robogeo wil je ook zo veel mogelijk punten behouden en inderdaad voor een statische kaart is dat niet zo erg. Voor een dynamische kaar had ik de instellingen niet goed staan, dan ‘moet’ je namelijk eigenlijk gewoon kiezen voor een vaste instelling van bijvoorbeeld één punt per X seconden en niet een automatische instelling zoals ik nu gebruikt heb. Nu is de afstand tussen punten namelijk zowel in tijd als in afstand niet gelijk en dat levert toch wat onrustige plaatjes of bij het dynamisch tekenen.
* VML-probleem moet ik nog effe naar kijken.
* ik dacht dat het niet netjes plaatsen van foto’s in een popup een Firefox caching probleem was. De images hebben namelijk geen informatie over de afmetingen in de HTML die voor de popup gebruikt wordt. ALs ik voor de tweede keer op dezelfde pin klik toont Firefox ze namelijk wel goed.
* het automatisch laten openenen van KML-bestanden in Google Earth doe je door een .htaccess bestand in de map met de bestanden op de server te plaatsen met daarin de regel "AddType application/vnd.google-earth.kml+xml kml" (zonder " uiteraard). Dat zorgt er voor dat de server het juiste mimetype meestuurd. Als je (ook) kmz wil gebruik moet je ook "AddType application/vnd.google-earth.kmz kmz" gebruiken.

DuiMDog
15 jaren geleden

Ik gebruik op m’n Garmin op dit moment een instelling van 1x per 10 seconden. Dat is voldoende nauwkeurig.

vwb oppoetsen: het eerste wat ik doe is direct na het uploaden al m’n foto’s geocoden met de ruwe GPX-data. Die worden door Robogeo opgeslagen in EXIF, dus daar heb ik verder geen omkijken meer naar.

In MapSource doorloop ik vervolgens m’n route. In de praktijk gooi ik de meeste verplaatsingen van minder dan 10 meter (in die 10 seconden) eruit. Over het algemeen hou je dan een mooie vloeiende route over.

vwb popup: ik had nog niet vanuit dat oogpunt gekeken. In een van m’n eerdere experimenten heb ik die formaat-info wel meegegeven maar (bedenk ik me nu) dat was toen ik de foto in de marker wilde opnemen.

Dank tenslotte voor je Google Earth tip.

DuiMDog
15 jaren geleden

Ik heb daarnet even gekeken naar die info-popup: het klopt inderdaad dat hij de tweede keer wel goed is.

Ik heb even in de Google Api gekeken: met de methode reset(point, tabs, size, offset?, selectedTab?) van het
GInfoWindow zou je zo te zien ook de grootte van het venster moeten kunnen instellen.