Videoreaders

 Gepubliceerd door om 01:30  Tools
nov 202005
 

Hans Mestrum stelde me op zijn weblog in de reacties de vraag of ik eens wilde vertellen wat ik gebruikte om screencasts en video’s in het algemeen binnen te halen.
Oei, dat was een gevoelige vraag. Want daar ben ik namelijk nog steeds niet uit. Omdat mijn antwoord erg lang werd voor in een reactieveld en ik hem gemakkelijk terug wilde kunnen vinden (ik kom er namelijk gegarandeerd nog eens op terug) zet ik hem hier als zelfstandig bericht.

Hans in iPodder - Klik voor grotere versie

Juice aka iPodder Lemon
Ik heb een tijd lang Juice (ik heb nog niet de nieuwste versie, dus nog met de oude naam). Maar daar kun je alleen kiezen tussen Mediaplayer of iTunes als ‘player’. Op iTunes kom ik zometeen terug, maar Mediaplayer speelt geen Quicktimefilms af, dus niet handig voor het downloaden van feeds met enclosures.
Overigens doet Lemon dat wel voor correct vormgegeven feeds en de filmpjes zijn eenvoudig op je harde schijf terug te vinden.
Handig is ook dat je goed kunt zien hoeveel ruimte de bestanden per feed innemen en dan kun je die redelijk eenvoudig ook weer verwijderen.
Als er een codecpack te vinden is waarmee ik Quicktimebestanden in Mediaplayer af kan spelen hoor ik dat graag.
Lemon heeft geen preview-optie zoals FireAnt wel heeft en dat is jammer want je moet nu dus de aflevering altijd in zijn geheel downloaden, ook als je wél online blijft kijken en weinig schijfruimte vrij hebt.

Hans in iTunes - Klik voor grotere versie

iTunes
Ik ben nooit een fan geweest van iTunes. Zal ongetwijfeld fantastisch passen en werken o een Apple, maar voor een windowsgebruiker op XP is het knudde. Met iTunes heb ik op de laptop die ik nu gebruik problemen. Video’s laat hij maar ongeveer 1 minuut van zien, dan stopt de speler. Op het moment niet werkbaar dus.

Hans in Fireant - Klik voor grotere versie Bestandsnamen - Klik voor grotere versie

FireAnt
FireAnt is een andere optie die ik nu af en toe gebruik. Heeft veel betere ondersteuning voor meerdere formaten dan iPodder. Sterk punt bij FireAnt is dat je een previewoptie hebt waarbij je een film kunt bekijken zonder dat die al helemaal vooraf gedownload wordt of daarna nog ruimte op je schijf inneemt. Handig als je toch online bent tijdens het kijken en niet al die video’s daarna weer wilt gaan moeten verwijderen.
Heel belangrijk nadeel van FireAnt is echter dat het programma alle bestanden bij het opslaan een nieuwe naam geeft op basis van een heel lang, onherkenbaar, uniek ID.
De bestanden worden daarnaast niet, zoals bijvoorbeeld bij Lemon, ingedeeld in mappen die de naam van de feed hebben, maar door elkaar heen in één map gegooid (al worden ze gelukkig wel opgesplitst in audio en video). Dat maakt het bijna onmogelijk een bestand terug te vinden via de Windows verkenner.

Hans in Sharpreader - Klik voor grotere versie

Handmatig
Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen, maar veel screencasts en video’s haal ik nog gewoon handmatig over. Dan voeg ik bijvoorbeeld de RSS-feed gewoon aan SharpReader toe en haal dan de video over met Opslaan als, of kom toevallig op een pagina met een video en sla die dan op.

Ik sta dus erg open voor tips!

0 0 stem
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Hpi Pierre, goh je maakt er wel werk van zich. Mooi overzicht zo. Dat van iTunes snap ik niet. Ik gebruik dat nl. ook en heb dat probleem wat jij beschrijft (stoppen na 1 minuut) niet. Maar ik lees ook dat je hét nog niet gevonden hebt. Ja dat was ook de reden van mijn vraag. Ik ben ook aan het zoeken. Voor de ipod is itunes natuurlijk prachtig ivm synchronisatie, maar sommige features vind ik niet handig of kan ik misschien gewoon weg nog niet mee om gaan.
Bedankt voor het testen van de screencasts en je opbouwende kritiek en reacties! Waardeer ik zeer.