Foto’s taggen met GPS coördinaten

De afgelopen tijd heb je het nodige kunnen lezen over het achteraf handmatig toevoegen van tags met de coördinaten van de locatie van een foto’s die je aan Flickr toevoegd.
Met behulp van een GPS-ontvanger hoef je dat echter niet meer handmatig te doen, dat gaat dan snel en helemaal automatisch (nou ja, bijna helemaal).
Wat heb je nodig?
* de juiste (gratis) software
* een GPS-ontvanger
* een digitaal fototoestel
* een computer/laptop

Controleer eerst of de datum/tijd van het fototoestel goed staan en gelijk lopen met de datum/tijd op de GPS-ontvanger. Zet de GPS-ontvanger aan zodat een track van coördinaten wordt vastgelegd en ga op pad. Loop, fiets, rij ergens naar toe en maak onderweg een aantal foto’s.

De benodigde software
* G7ToWin (Windows, gratis)
* Photo Studio (Windows, gratis)
* Flickr Importr (Windows, gratis)

Downloaden van de tracks
Downloaden van de opgeslagen coördinaten vanaf de GPS-ontvanger kan met een aantal verschillende programma’s. In dit voorbeeld gebruiken we G7ToWin. Dit programma kan namelijk de gegevens wegschrijven in het “Old Text File”-formaat dat Photo Studio nodig heeft om de koppeling tot stand te brengen. Het programma kan ook opslaan naar (bijvoorbeeld) GPX, zodat je de tracks van hier uit ook in de meeste andere programma’s kunt krijgen.

GPS - Klik voor grotere versie

Leuk is overigens dat je hier al kunt zien wat je snelheid (nu ingesteld in Km/uur) was op een bepaald moment. Dat wordt door het programma berekend aan de hand van de opgeslagen coördinaten.

Voor het goed kunnen taggen van de foto’s is het van belang dat de tijd in het bestand “klopt”. De GPS geeft namelijk de tijd in UTC door en op het moment gebruiken wij (zomertijd) UTC (of ook wel GMT) +2 uur. Dat betekent dat als mijn fototoestel een foto markeert met een tijdstip 18:15:33 uur, dat overeen komt met 16:15:33 uur UTC.

GPS - Klik voor grotere versie

Je kunt dit eenvoudig aanpassen door in G7ToWin aan te vinken dat de UTC-tijd aangepast moet worden naar de lokale tijdzone van de computer waar het programma op draait. Die moet dan (uiteraard) wel ook dezelfde tijdzone gebruiken als het fototoestel.

Sla het bestand eerst op als GPX-bestand en dan nog een keer als “Old Text File”-formaat. Het GPX-bestand kun je bijvoorbeeld openen in Google Earth, het tekstbestand zul je gaan gebruiken in Photo Studio.

Linken van coördinaten aan de foto’s
Open Photo Studio en importeer de foto’s die je wilt gaan taggen met de coördinaten.

GPS - Klik voor grotere versie

Selecteer in het lijstje aan de linkerkant van het scherm de foto’s die je wilt taggen. Dat kan er één zijn, maar dat kunnen ze ook allemaal zijn. Klik dan met de rechtermuisknop op de selectie en kies Exif > Set GPS fields from tracklog file.

GPS - Klik voor grotere versie

Er verschijnt een popup. Blader naar het tekstbestand met de GPS-informatie. Klik dan op OK.
Je ziet als het goed is op alle foto’s een geel sterretje. Dat betekent dat er iets gewijzigd is aan de foto (de GPS-informatie is in de EXIF-metadata opgeslagen). Maar die informatie is nog niet opgeslagen!
Klik nog eens met de rechtermuisknop en kies Save Changes.

GPS - Klik voor grotere versie

Als je nu dubbelklikt op een foto, dan wordt die geopend en kun je via de tabbladen ook naar de toegevoegde GPS-informatie gaan. Je kunt die hier overigens niet wijzigen, alleen bekijken. Als er geen GPS-informatie in de EXIF zit, dan zie je hier ook geen tabblad voor.

Foto’s uploaden naar Flickr
In principe zou je de foto’s nu gewoon naar Flickr kunnen uploaden. Flickr maakt de EXIF-informatie via de API beschikbaar, dus je zou de locatie van je foto’s op die manier kunnen achterhalen als je ze bijvoorbeeld op een kaart wilt laten zien. Geobloggers claimde (ik kan die claim overigens niet meer op de website vinden) ook gebruik van EXIF-informatie te maken bij het verzamelen van foto’s van de Flickr-website. Maar omdat niet iedereen daar vanuit gaat (het is namelijk nog redelijk zeldzaam dat de coördinaten in de EXIF-metadata van een foto zitten), vind ik het handiger die informatie ook in de tags te hebben.

Gelukkig hoef ik dat niet handmatig nog een keer te doen, maar kan ik gebruik maken van het programma Flickr Importr.

GPS - Klik voor grotere versie

Het programma is nog sterk in ontwikkeling en je hebt .Net nodig om het te kunnen draaien, maar bij mij werkte het probleemloos.

Het programma heeft een optie waarmee je de in de EXIF-metadata aanwezige informatie automatisch als tags kunt laten toevoegen in Flickr. Daarnaast is het sowieso wel een handig tooltje omdat je ook dingen als titel en omschrijving per foto kunt aanpassen voordat je verstuurt. Je kunt nieuwe sets aanmaken en aangeven dat de foto’s in één of meerdere sets terecht moeten komen. Kortom al die dingen die je anders nog achteraf in Flickr zelf zou doen.

Belangrijke bug: het programma (in Release 1.0.2032.7056 – 7/25/2005) gebruikt bij het maken van de tags de systeeminstellingen voor getallen. Dat betekent dat de tags op een computer met standaard Nederlandse instellingen er bijvoorbeeld zo uitzien: geo:lat=51,34681 of geo:lon=5,864897 en dat is onjuist. Het moet zijn: geo:lat=51.34681 and geo:lon=5.864897 dus met een “decimale punt”.

GPS - Klik voor grotere versie

Een tijdelijke oplossing (zolang de bug nog niet verholpen is) om even de instellingen van je computer aan te passen naar bijvoorbeeld VS. In XP doe je dat via de knop Start > Instellingen > Configuratiescherm > Landinstellingen.
Doe dit voordat je het programma opstart.

Nu kun je de foto’s uploaden naar Flickr. Ze zijn nou zowel in de EXIF als in de tags voorzien van de locatie-informatie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
16 jaren geleden

Begrijp ik goed dat op de lokale PC aanwezige EXIF data worden aangepast? Dat zou gunstig zijn, want het is leuk dat ik op Flickr tags en gegevens toevoeg, maar ik zou dat liever op m’n lokale PC doen, dan blijft e.e.a. tenminste bewaard.

Pierre
16 jaren geleden

Dat klopt. De informatie zit dan dus *in* de foto. Het is zelfs zo dat als jij de *originele* versie van een van de foto’s in mijn GPS-test-set op FLickr download, die informatie aanwezig is en zichtbaar in bijvoorbeeld Photo Studio (of elk ander programma/script dat die informatie kan lezen/tonen).
Let op! Je moet dan bijvoorbeeld deze versie hebben. Alle andere (door Flickr automatisch gemaakte) exemplaren hebben die informatie niet meer.

Viktor v/d Berg
16 jaren geleden

Interessant verhaal! Nog even wachten op de camera met ingebouwde GPS ontvanger :)

Pierre
16 jaren geleden

@Viktor: Ja, al denk ik niet dat we dat met "gewone" GPS echt snel mee gaan maken of in ieder geval niet in mijn kleinen Canon. De tijd die het toestel nodig zou hebben om te bepalen "waar ik ben" zou de tijd voor het gebruiksklaar krijgen van het toestel veel en veel langer maken dan nu het geval is. Ik ga er namelijk vanuit dat als ik het toestel uit zet, dat dan de GPS ook uit gaat. In z’n tasje zal hij toch geen ontvangst hebben. Dus dan zal er iets met een sterker signaal moeten zijn.

Viktor
16 jaren geleden

Daar heb je absoluut gelijk in, maar aan de andere kant….de ontwikkelingen gaan soms erg snel. Alles wordt kleiner, energiezuiniger en de accu’s worden maar steeds beter! Dus wie weet…

Ik heb trouwens jouw vakantie-kaart idee toegepast op mijn brandweer site. Klik maar eens op de link ‘kaart’ bij een incident and see what happens!