Media Center-pc’s in de herkansing

Hoewel het voor de meeste van ons nog volop februari is, heb ik de PCM en Computer!Totaal van maart 2005 al binnen. Waar de PCM in het februari-nummer nog heel stellig was in de conclusie dat Media Center-pc’s nog niet af zijn is de C!T veel positiever in hun test in de maart-editie. Overigens is niet alleen de conclusie anders. Waar PCM niet minder dan veertien systemen onder de loep nam, had C!T aan vier stuks voldoende. Twee daarvan (de Paradigit Enjoy TV2005 en de Q-motion Media Center) kwamen ook in de test van PCM voor.
Over de Paradigit zijn ze het overigens eens: in beide tests komt hij er als beste uit (bij C!T met een 9 en bij PCM met een 8 ) als moet hij die plek bij PCM delen met de HP-machine. De Q-motion wordt door C!T veel negatiever beoordeeld. Waar PCM hem nog een 7,2 geeft (het laagste cijfer in de test was daar overigens een 6,3) krijgt hij bij C!T een duidelijke onvoldoende: 4
Maar hoe dan ook, volgens C!T kunnen we gerust overstappen:

“Uiteraard is het altijd mogelij kom terug te grijpen naar uw eigen tv. Maar als u enkele avonden tv hebt gekeken met Windows Media Center Edition, voelt dat alsof u uw 8mm-filmpjes van zolder haalt.”

Het ontbreken van een mogelijkheid om een andere zender op te nemen dan dat je aan het kijken bent, vanwege het ontbreken van een dual tv-tuner kaart in alle geteste modellen wordt weliswaar als vervelend gezien, maar iets dat zich vanzelf oplost.

En de alternatieven dan?
PCM keek in het februari-nummer al kort even naar een drietal systemen die compleet met alternatief voor MCE geleverd worden. In het maart-nummer van zowel C!T als van PCM worden ook losse vervangers bekeken.
Hier geen echt verschil in kwantiteit: PCM bespreekt 5 alternatieve systemen + MCE (dat ook los te koop is), C!T kijkt naar 6 alternatieve systemen maar zet daar MCE niet apart naast.
Het PCM-artikel is duidelijk al een tijdje geleden geschreven. Zij bekeken Showshifter 3.01 waar C!T keek naar de 3.10-versie. En bij Mediaportal heeft PCM de versie 0.0.12 (van 24 oktober 2004) onder de loep genomen terwijl C!T met versie 0.1.0.3 (ook al weer van 24 december 2004) aan de slag ging. Inmiddels is het pakket overigens al weer een paar releases verder.

Ook in de eindoordelen van de alternatieve systemen lopen de meningen uiteen en hanteert C!T een duidelijk een andere score. Zo lijkt de score voor Showshifter (7 bij C!T en 74,5 bij PCM) vergelijkbaar. Ook bij Mediaportal ligt het ondanks de verschillende versies met 7 (C!T) en 68,1 (PCM) dicht bij elkaar. SageTV (door beide in versie 2.1 getest) brengt het er bij C!T echter beduidend slechter vanaf met een 4 dan bij PCM waar het pakket een score van 74,8 verdiend.
En waar MCE bij PCM op de tweede plek achter TV Central eindigd, komt TV Central in de C!T-test niet voor en eindigd MCE (daarom?) op de eerste plek voor alle alternatieven en (dus) ook voor het gratis Mediaportal dat door C!T als een alternatief genoemd wordt voor mensen die niet opzien tegen een beetje knutselen.

Het oordeel
Geen van de computers die ik thuis heb staan voldoen aan de systeem-eisen die ik nodig zou hebben om hiermee aan de slag te gaan (ik weet het, heel zielig).
Als ik wél zo’n systeem zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk eerst met Mediaportal aan de slag gaan. De reden daarvoor wordt ook door PCM genoemd: MCE2005 is een losstaande WindowsXP-variant die je eerst volledig opnieuw moet installeren. Toevoegen aan een bestaande XP-installatie kan niet. Dat kan met Mediaportal wél, dat pakket is gratis en wordt in rap tempo verder ontwikkeld. Voor iets wat nog zo in de kinderschoenen staat zou dat mijn keuze zijn. En dan mogen andere early-adopters met een dikke beurs, de huidige systemen kopen en laten zien dat er een markt voor is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
16 jaren geleden

Ik was vanmiddag even bij myCom, daar stond zo’n gigantisch beelscherm aangesloten op een MediaCenter-systeem met dual-tv tuner, maar dat zag er toch wel erg indrukwekkend uit.

De diverse prijskaartjes bij elkaar opgeteld, kwam ik trouwens ook tot een indrukwekkend bedrag.