Onderzoek toont aan: mailbox overstroomt tijdens vakantie

“Na twee weken vakantie hebben professionele gebruikers bij terugkomst meer dan 100 nieuwe mails in hun inbox en voicemails op hun antwoordapparaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Oracle uitgevoerd werd onder 4.500 professionele e-mail gebruikers in Europa, de Verenigde Staten en Canada.”

(bron)

Tja, kun je natuurlijk voor een deel wel wat aan doen: bij mijn werkgever kan ik de voicemail zo instellen dat ik tijdens de vakantie een ander bericht laat horen en géén opnamemogelijkheid biedt, resultaat 0 voicemails na de vakantie; wat e-mail betreft ligt het natuurlijk wat anders, maar je kunt al het een en ander voorkomen door bijvoorbeeld een afwezigheids-assistent aan te zetten, scheelt soms al veel in de onzinnige ‘ga je mee lunchen’ mailtjes als mensen weten dat je er niet bent. Mailinglijsten hebben vaak de mogelijkheid tijdelijk het ontvangen van mail stop te zetten, ok kost wat voorbereiding en je moet weten waar je ook al weer op ingeschreven was, maar het helpt.

Scannend lezen helpt ook, moet je echt alles van dat mailtje in detail weten?

Tenzij je natuurlijk van mening bent dat je al die mail en berichtjes helemaal niet kunt missen en dat je ze wel moét lezen. Tja dan is die eerste dag helemaal geen weggegooide tijd. En trouwens zo’n eerste dag is normaal toch niet zo effectief, dus als je die tijd besteed aan het opruimen van je mailbox is dat helemaal niet zo erg, kun je er vanaf dag 2 weer fris tegenaan.