Original Prusa XL – voor als het iets groter (en duurder) mag

Ik doe eigenlijk (inmiddels) helemaal niet meer aan “product aankondigingen” hier op het blog. Soms wil ik nog wel een uitzondering maken. Hier in huis worden de twee 3D-printers nog best regelmatig ingezet. Niek heeft de Original Prusa i3 MK3S inmiddels helemaal onder controle, zowel hardwarematig als de softwarematige aansturing, dus die print regelmatig onderdelen. En ook de Wanhao Duplicator 4 (met 2 printkoppen en zonder alle ‘slimme’ features van de Prusa) blijkt met veel liefde (van zijn kant uit) toch in staat goede prints in 2 soorten filament te produceren.

De Wanhao kan prints tot maximaal 225 x 145 x 150 mm aan, de Prusa i3 kan een maatje groter, tot 250 x 210 x 210 mm. Het filmpje hierboven kondigt de Prusa XL aan. Die heeft een printbed en afmetingen die prints tot (in theorie) 360 x 360 x 360 mm mogelijk moeten maken. Maar als het alleen meer en groter was, dan was het geen blogpost waard. De printer belooft (zie ook deze blogpost) zo ongeveer alle problemen op te lossen die ik het afgelopen jaar me onze printers voorbij heb zien komen (en die Niek dan ook wel weer oploste, maar dat kost wel elke keer tijd of mislukte prints):

  • Het bed waarop geprint wordt kan in segmenten van 9 x 9 cm verwarmd worden. Bespaart stroom bij kleinere prints maar zou ook warpen (het los komen van de eerste laag van het printbed) nog beter tegen moeten gaan.
  • Er zit een compleet nieuwe printkop op die zelf de calibratie voor de hoogte ten opzichte van het printbed voor zijn rekening neemt. Dat deed de Prusa al deels automatisch, maar er kwam toch nog het nodige geklooi aan te pas om het precies goed te krijgen.
  • De printkop heeft nog een aantal andere slimmigheden erbij gekregen (meer details hier) waarvan het gemak waarmee je bv nozzle kunt wisselen, een veel krachtigere extruder heel mooi zijn.
  • De XL krijgt ingebouwde netwerkaansluiting. Was nu niet echt het grootste probleem. We hebben Octoprint zowel voor de Wanhao als de Prusa aan de praat, werkt prima.
  • En je kunt in totaal 5 koppen “tegelijkertijd” in het apparaat gebruiken. Waar de uitbreiding voor de i3 het filament steeds wisselt met 1 printkop, laat het filmpje zien hoe de printer steeds een andere printkop pakt zónder het filament steeds in/uit te hoeven voeren.
  • De onderlinge calibratie van die koppen komt heel erg nauwkeurig, ook daar belooft de XL een oplossing voor te hebben.

Veel zaken zijn echt nog wel “eerst zien en dan geloven”. Prusa heeft ook voor de huidige printers steeds best wel veel beloofd en dat bleek in de praktijk dan nét iets ingewikkelder te zijn. Maar ze pakken wel de juiste problemen aan (al gaat het veel gebruikers dan natuurlijk ook nog steeds niet snel genoeg).

Toch heb ik nog geen bestelling geplaatst. De aanbetaling van € 200,- doet al vermoeden dat de printer niet goedkoop is: € 2,099.- voor de versie met 1 printkop,  €3,699,- voor de versie met 5 printkoppen. En dan in beide gevallen “semi-assembled”. Een prijs waar absoluut wat bij voor te stellen is hoor, maar niet een bedrag dat ik zomaar effe voor een derde 3D-printer uit ga geven. 🙂
De leverdatum is Q2/Q3 2022. Prusa wil een beeld krijgen van de belangstelling voor de printer zodat ze kunnen productie beter kunnen inplannen.

We gaan het zien. Interessant is het in ieder geval. Onder de blogpost werd al druk gespeculeerd hoeveel van deze technologische vernieuwingen ook zouden doorsijpelen naar de kleinere modellen. Als Joseph verstandig is dan doen ze dat niet té snel. Deze printer straalt uit dat er flink wat productontwikkeling aan voorafgegaan is. Die moet je als bedrijf ook terugverdienen. En dat kan beter met zo’n nieuw model met deze prijsstelling dan wanneer je dat meteen gaat proberen te integeren in een model van onder de 1.000 euro. We gaan het zien.