Opinie: 3D Printen wordt overhyped!

 Gepubliceerd door om 07:00  3D printen
mei 182013
 

Om Nom en Draakje Laat ik het bericht even beginnen met de opmerking dat de titel niet op mijn mening slaat, maar op die van Nick Allen, oprichter van 3D printbedrijf 3D Print UK uit het Verenigd Koninkrijk. En hij kan het weten (zegt hij zelf) omdat hij dagelijks bezig is met het (laten) printen van 3D objecten.

Als je het rechtstreeks van hem wilt horen in het Engels, moet je even op Gizmodo kijken, voor alle anderen zal ik zijn belangrijkste punten even samenvatten.

Onjuist beeld van de werkelijkheid op basis van foto’s
Nick geeft aan dat mensen heel erg veel verwachten van 3D printen op basis van voorbeelden die niet helemaal de werkelijkheid weergeven. Foto’s van modellen die in full-colour geprint zijn, zien er schitterend uit, maar het zijn (meestal)  geen werkende modellen. Een 3D print van een onderstel van een auto is nog geen onderstel van een auto. Daar komt bij dat mensen verwachten dat ze dat ook kunnen doen met een apparaat van een paar honderd dollar.

De naam klopt niet
De naam “3D printing” bekt goed, terwijl het eigenlijk “rapid prototyping” (klinkt een stuk minder sexy) zou moeten zijn. Onderdelen die met 3D printers gemaakt worden zijn niet zo sterk als onderdelen die op de traditionele manier gefabriceerd zijn, zegt Nick. Dat heeft te maken met de manier waarop de laagjes op elkaar gelegd worden. Hij vergelijkt het met een muur gebouwd van Lego. Die duw je gemakkelijk om. Ik ben het daar niet helemaal mee eens omdat het ontwerp en het printproces ook voor sterkere verbindingen kan zorgen, maar het is natuurlijk wel zo dat sommige materialen die gebruikt worden in ‘traditionale’ productieprocessen nu eenmaal sterker zijn dan het ABS waarmee je thuis vaak print.
Lees verder….