nov 032012
 

Ik heb Windows 8 nu een weekje draaien als dual-boot optie op mijn thuis-machine. Veel te kort nog om al conclusies te trekken over het dagelijks gebruik van deze versie van Windows. Vooral ook omdat ik het besturingssysteem nog steeds niet op een tablet heb kunnen testen. Want daar lijkt me eigenlijk dat de meest besproken nieuwe feature van Windows 8, het startscherm met zijn tegels, het meeste tot zijn recht komt. Niet alleen vanwege hun geschiktheid voor een touch-interface, maar ik denk met name ook vanwege de manier waarop je een tablet gebruikt: snel even oppakken, mail checken, browsen, berichtje maken etc. en dan weer weg leggen.

Hier op mijn 2 x 23-inch monitor desktop vind ik de interface ook niet persé een probleem. Ik ben inmiddels al gewend aan het gebruik van de Windows-knop om het startscherm te voorschijn te halen en sommige van de Modern UI interface applicaties zien er ook op zo’n groot scherm prima uit. Maar die tegels, daar ben ik nog niet zo zeker van.
Punt is namelijk dat ik mijn desktop regelmatig gebruik om een uur of meer aan een stuk zonder afleiding door te werken aan documenten. Dat moet dan vooral gebeuren zónder het startscherm in beeld. Want de meesten daarvan zijn enorm afleidend. Kijk maar eens naar het filmpje hierboven. OK, je kunt je afvragen hoeveel weer-applicaties één persoon op zijn startscherm moet hebben, maar ze staan er juist om te laten zien hoe de verschillen zijn tussen de implementaties van de live tiles. De standaard Weer-app geeft gewoon het actuele weer als tile. Buienradar laat helemaal niets zien, maar WeatherBug en AccuWeather vinden het noodzakelijk om steeds te schakelen tussen afbeeldingen. Idem voor bijvoorbeeld de ingebouwde Nieuws en Sport apps, de Nu.nl app en Uitzending gemist. Daar staat dan weer tegenover dat de NOS Nieuws App helemaal niets laat zien. Tweetro laat ‘recente’ replies zien (die kunnen al wat ouder zijn afhankelijk van hoeveel replies of je krijgt op een dag).

Kortom, een bonte verzameling van updates op je scherm. Niet bevorderlijk als je door moet/wilt werken. Het zou geen kwaad kunnen als je ze allemaal, tijdelijk, tegelijkertijd uit kon zetten. Een globale ‘do not update, I am working’ knop. Iets voor Windows 8 Service Pack 1 wellicht, of maakt iemand een handige tool hiervoor?