Bouw je eigen Ustream.tv met SURFnet

 Gepubliceerd door om 12:03  SURF
feb 232009
 
Adobe Flash Media Encoder - Klik voor grotere versie

Ive Reints vertelde er afgelopen donderdag over en de dag erna kreeg ik een mailtje vanuit SURFnet dat mijn account op de nieuwe live streaming dienst actief was.
Waar we voorheen de beschikking hadden over één streaming kanaal voor Windows Media, nu zou het mogelijk moeten zijn om ook Flash Video en Quicktime te streamen. En daarnaast kun je als gebruiker zelf die kanalen aanmaken.

Ik had nog problemen met het opzetten van een Quicktime (“FTP fout”) en de Windows Media stream (authenticatie lukt niet) en vanwege het weekend ging ik er eigenlijk vanuit da tik de helpdesk niet kon bereiken, maar de Flash stream werkte wel al. Dus daar ging ik mee aan de slag.

Bouw je eigen Ustream met SURFnet?
De bekendste live streaming dienst die gebruik maakt van Flash is ongetwijfeld Ustream.tv. Je kunt daar gewoon naar de site gaan, een account aanmaken en binnen vijf minuten ben je aan het uitzenden.

Vooropgesteld: SURFnet beweert niet dat ze een Ustream.tv concurrent aan het bouwen zijn én de SURFnet dienst is niet voor iedereen beschikbaar, alleen voor medewerkers (en studenten?) van bij SURFnet aangesloten instellingen.
Maar de diensten liggen in elkaars verlengde, dus daarom is een vergelijking mogelijk.

Wat heb je nodig voor Ustream.tv?
Zoals gezegd hierboven, je hebt niet veel nodig om met Ustream.tv aan de slag te gaan. Een laptop/pc/macbook met een webcam, een internetverbinding, en een gratis account dat je in een paar minuten aanmaakt via de site is voldoende.

Je maakt zoveel kanalen aan als je wilt, je kunt foto’s uploaden die getoond worden als je stream offline is en elk kanaal heeft naar wens een chatbox. Lees verder….