SURFnet – Kennisnet Videoportretten

 Gepubliceerd door om 22:37  SURF
apr 232008
 
Videoportretten - Klik voor grotere versie

Je weet dat ik groot voorstander ben van het maken van korte toelichtende videofilmpjes van projecten die lopen of gelopen hebben. Kennisnet had onlangs een vijftal video’s over projecten en dat was heel verhelderend. Nu staan er zeven videoportretten online naar aanleiding van het SURFnet/Kennisnet project. En ook nu kan ik ze je aanbevelen.

Helaas staan ze nu alleen als streaming WMV bestanden gelinkt, die starten bij mij via Firefox net wat onhandiger op. Het is me nét wat veel werk om ze te downloaden en op YouTube te gooien. Dat zou overigen wel mogen want ze zijn allemaal zichtbaar (op het eind) voorzien van een Creative Commons licentie die dat mogelijk maakt. Klein detail, maar top!

 Reacties uitgeschakeld voor SURFnet – Kennisnet Videoportretten  Tags:

Laat niet als dank voor…

 Gepubliceerd door om 19:47  Geocoding
apr 232008
 
Afval in de ruimte - Klik voor grotere versie

Jeetje, ze zeggen wel dat visualisaties handig zijn om de ernst van een probleem duidelijk te maken. En dat is nu ook weer het geval. Ik moet bekennen dat ik me bij het onderwerp “afval in de ruimte” niet zo heel veel kon voorstellen. Robert Simpson heeft echter een KMZ-bestand gemaakt dat je kunt openen in Google Earth.
Het resultaat zie je op de afbeelding. Het KMZ-bestand geeft een actueel overzicht van de bekende brokstukken afkomstig van één door China in 2007 (bewust, met opzet) stuk geschoten satelliet. Ik had hem geopend in Google Earth en toen de aarde een zetje gegeven zodat hij rond draaide.

Ik moet zeggen dat het er wel zorgwekkend indrukwekkend uit ziet.

En dit is maar een fractie van de aanwezige zooi. In zijn presentatie (PDF) legt Robert uit hoe gevaarlijk zelfs kleine stukjes (afmeting van een erwt) kunnen zijn vanwege de hoge snelheid waarmee ze bewegen.

Ik ben blij dat ik er voorlopig niet tussendoor naar buiten hoef, al wordt de kans van ongepland terug vallen op aarde van een aantal van de wat grotere stukken natuurlijk steeds groter. En hoe dan ook, het kan niet zo zijn dat we nu een groeiend probleem van onze technologische vooruitgang zomaar nog groter laten worden zonder op zijn minst te beginnen met het er iets aan doen.
(getipt door Google Earth Blog)

 Reacties uitgeschakeld voor Laat niet als dank voor…  Tags: