Fijnstofmeting jaarwisseling 2018/2019

Het nieuwe jaar is weer van start. Ik hoop dat 2019 ook voor jou een goed jaar mag worden!

Het inluiden van dat nieuwe jaar ging ook in Deurne gepaard met het afsteken van vuurwerk. Lang niet zo extreem als op sommige andere plekken als ik de berichten mag geloven. Gisteren, oudjaarsdag was eigenlijk de eerste dag (en meteen ook de laatste) dat er al overdag (voor 18:00 uur) al redelijk wat geknald werd op straat. Dat was na 18:00 uur zeker ook al zo. Maar vanaf middernacht was het voornamelijk een mooi schouwspel van siervuurwerk dat in de buurt afgestoken werd. Niet direct bij ons voor de deur. De meeste buren zijn/waren niet thuis en zelf steken we ook geen vuurwerk af (ik kijk er liever naar). Al met al betekende dit dat de fijnstofmeter die ik net voor de jaarwisseling buiten gehangen had zeker niet de maximale laag “rook” over zich heen gekregen heeft die mogelijk was. Maar meer dan genoeg om een duidelijk verschil in metingen te laten zien. Waar het vorig jaar nog klein piekje was, hoog maar heel kortstondig, bleven de waarden voor de meting van deeltjes met een afmeting van respectievelijk 10 en 2,5 µm nu geruime tijd veel hoger dan de twee dagen eerder. En de screenshot hierboven van vanochtend laat zien dat ze daarna ook (gelukkig) weer gedaald zijn naar gezondere waarden.

De waarden liggen nu weer ruim onder de 50 µg/m³ maar tijdens de jaarwisseling werden waarden van boven de 600 µg/m³ voor de PM10 en bijna 500 µg/m³ voor de PM2,5 gemeten. Ook de officiële sensoren op luchtmeetnet.nl gaven een flinke uitslag rond middernacht al waren er ook gebieden waar het toen nog wel meeviel.

Als ik de waarden vergelijk met de rapportage van het RIVM van vorig jaar waarbij een aantal metingen kortstondig de 1.000 µg/m³ aantikten, dan komt het visuele beeld (links en rechts in de straat hing veel meer rook dan bij ons voor de deur) overeen met de meting van de fijnstofmeter.

Vorig jaar heeft de meter nog een maand of twee enigszins gewerkt (waarden doorgegeven), maar omdat daar toen weinig interessante data uit kwam is hij daarna vergeten. Dit jaar heb ik in ieder geval een monitor actief die in de gaten houdt of hij online is (en mij een seintje op mijn telefoon geeft als dat niet meer zo is).

Ik denk dat ik er ook wat triggers aan hang om hogere waarden dan wenselijk in de gaten te houden. De officiële normen zijn (gelukkig?) tamelijk streng, daar bleven de waarden ook maandag (30 december) niet onder al waren ze uiteraard lang niet zo extreem als afgelopen nacht. We gaan het zien.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Fijnstofmeting jaarwisseling 2018/2019 https://t.co/YeWfq6Pulp

trackback

@ApeldoornInData @TTNApeldoorn @thethingsntwrk De lucht bij ons in de straat in @GemDeurne Daar (in de straat) werd… https://t.co/Iqy6gczBwZ