Eenvoudig inloggen en videoconferencen: Big Blue Button en SURFconext

BBB-demo Een andere demonstratie die ik gisteren van Paul Dirckx kreeg was die van de Big Blue Button server die het Fontys PTH Kenniscentrum Techniek & ICT. Big Blue Button is een open source alternatief voor Adobe Connect. Tot afgelopen 1 januari was mijn belangstelling voor de omgeving niet meer dan eentje van “beetje op de hoogte blijven”, maar nu we geen gratis Adobe Connect toegang meer hebben via SURFgroepen, is het de moeite waard om alternatieven van dichter bij te bekijken.

Een van de zaken die deze demo extra interessant maakte, was de integratie van Big Blue Button met SURFconext en SURF teams Ik had al gelezen over de WordPress integratie die de PTH voor elkaar had, maar het regeltje op het einde met de overige tools (waaronder Big Blue Button) was me even ontgaan.

Het principe is heel simpel: je gaat naar de URL van de server, krijgt een (in ons geval) Fontys loginscherm, voert je login gegevens in, geeft eenmalig toestemming voor het doorgeven van je gegevens aan de server (ik ben wel benieuwd hoeveel gebruikers zulke schermen echt lezen) en komt dan in een scherm met Big Blue Button conferences die actief zijn (zie ook de afbeelding).
In mijn geval kon ik daar ook nieuwe conferences aanmaken. Ik weet niet of dat nou automatisch voor elke Fontys-gebruiker geldt (moet ik even een collega laten testen) of dat dat af te schermen is.
Om te bepalen wie toegang had tot die nieuwe conferences kon ik gebruik maken van SURF teams. Dat is een dienst die SURFnet biedt waarmee ik zelf groepen aan kan maken. Je kunt dat doen door mensen individueel uit te nodigen via hun mailadres, maar je kunt ook een CSV-bestand (tekstbestand) inlezen met meerdere adressen. Handig dus wanneer je als docent een aantal conferences aan wilt maken voor groepen studenten, die groepen maak je dan aan in SURF teams.

Het is een testserver, die door de PTH zelf gebruikt wordt om het concept uit te proberen, maar ook voor eigen conferences. Ik heb hem nog niet in praktijk getest, maar dat lijkt me zeker de moeite waard zodat ik wat meer gevoel krijg voor hoe ver Big Blue Button inmiddels is. Ik begrijp dat ze nu ook vergaderingen kunnen opnemen, maar die functie kun ik op de PTH-server nog niet vinden (moet ik nog even navragen). En bij Big Blue Button zijn ze nog bezig met een HTML5-interface zodat hij ook op een iPad werkt. Ook niet onbelangrijk, want vaak blijkt een iPad betrouwbaarder en stabieler als videoconferencing apparaat dan de gemiddelde laptop/desktop.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Eenvoudig inloggen en videoconferencen: Big Blue Button en SURFconext http://t.co/aVc3fZgR95 via @ICTOblog en @pdirckx

trackback
10 jaren geleden

Eenvoudig inloggen en videoconferencen: Big Blue Button en SURFconext http://t.co/GD8FhSDib0 via @ICTOblog #Fontys #FHBEnT #PTH #SURFconext

trackback

[…] Om te bepalen wie toegang had tot die nieuwe conferences kon ik gebruik maken van SURF teams. Dat is een dienst die SURFnet biedt waarmee ik zelf groepen aan kan maken. Je kunt dat doen door mensen individueel uit …  […]