Dota 2 / Halo Wereldkampioenschappen – met gamen is best geld te verdienen

Dota2_championships Tja, dan leer je weer eens een afkorting bij: MOBA. Het staat voor Multiplayer Online Battle Arena. Ik had er niet eerder over gelezen totdat ik bij Mashable een berichtje tegen kwam dat de winnaars van het Dota 2 Wereldkampioenschap van 2014 nu in 2015 al uitgeschakeld waren. En vorig jaar had dat team, van 5 personen, maar liefst $5.000.000,- gewonnen.

Goed, ik ga niet helemaal het spel (Dota 2) uitleggen, kan ik ook niet, want ik snap nog niet de helft ervan. Op de basiszaken van 2 teams, een veld in 2 delen met een rivier ertussen, 3 paden, 5 ‘helden’ en de opdracht om het ‘fort’ van de ander te vernietigen.
Waar ik gisterenavond door verrast werd was de enorme opzet van de wereldkampioenschappen die op dit moment plaats hebben. Via de site van Dota 2 kun je de live uitzendingen meekijken. Dat kan ook via YouTube waar je ook de opnames van wedstrijden, interviews met spelers etc. kunt bekijken.
Toen ik net even keek had de YouTube livestream ruim 23.000 kijkers. En dat is dan voor de Engelstalige stream, de Russische had zo’n 15.000 livekijkers, en dat is dan weer zonder de kijkers op Twitch en de site zelf. En de ‘echte’ gamers kijken in het spel zelf via DotaTV. Dan krijg je de hoogste kwaliteit en je de camera zelf besturen of met een speler meekijken.

Zo’n livestreams zijn hoe dan ook niet zomaar een wazig streampje dat houtje-touwtje tot stand komt. De zaal is enorm, er staan twee grote ruimtes met glas voor elk van de teams van spelers, er zit heel wat publiek in de zaal, er is een panel van deskundigen die de teams van tevoren helemaal bespreken, en tijdens de wedstrijd, die een uur of 2 kan duren, zijn er twee commentatoren. Kortom, het ziet er allemaal heel professioneel uit (al hadden ze wat problemen met de livestreams). Mag natuurlijk ook wel voor en Wereldkampioenschap met een totale prijzenpot van $18.153.772,- (!) Vorig jaar was het nog 10 miljoen en het jaar er voor *maar* 2,8 miljoen.
Daar steekt die $1.000.000,- voor de Halo wereldkampioenschappen wat schril tegen af, maar ook dat is natuurlijk best een aardige prijzenpot. Eerlijk is eerlijk, daarmee halen ze dan nog net (als de lijst weer bijgewerkt is) een gedeelde 11e plek qua prijzengeld voor toernooien.

Natuurlijk, het is net als bij Formule 1, tennis, voetbal, Major League Baseball of andere sporten waar toppers veel geld kunnen verdienen: er zijn er maar enkelen die er rijk van worden en velen die het alleen als hobby kunnen doen of die er net van rond kunnen komen. Maar rijk kun je er wel degelijk van worden.

Enne, meekijken kan dus nog een paar dagen, vooral ’s avonds als je live wilt kijken, anders op elk gewenst moment. En natuurlijk zijn er ook sites met mensen die wél alles weten van Dota 2, bijvoorbeeld hier (tips voor goede sites mogen uiteraard in de reacties!).

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Dota 2 / Halo Wereldkampioenschappen – met gamen is best geld te verdienen http://t.co/9RZpGTWlLo