Programmeren & Kunst

Waarschuwing! Als je weinig tijd hebt, een deadline voor je werk, klusjes die je echt nog moet doen, lees dan niet verder. Want de kans is groot dat je namelijk het komende uur of langer bezig bent naar aanleiding van deze blogpost.

Ok, je bent gewaarschuwd. Het bericht van vandaag gaat over de workshop die Felienne Hermans vandaag tijdens de tweede dag (ochtend) van de NIOC conferentie verzorgde. Hij was getiteld “Programmeren & Kunst” en ik had al uit de beschrijving begrepen dat we ook echt met Python aan de slag zouden gaan.

Nou ken ik voldoende (micro)Python om me wel te redden, maar het ging me om de combinatie met Kunst. Felienne had op dinsdag tijdens haar keynote er al kort iets over verteld.

De WORKshop begon met het op het beeldscherp typen van dat woord door Felienne: dit is een WORKshop, dus pak je laptop maar.

Voor de workshop maakten we gebruik van repl.it, een gratis dienst waarmee je o.a. een Python editor en live REPL in je browser krijgt. Geen noodzaak dus om Python op je computer te installeren. Handig en snel, zeker ook in een onderwijssetting. Wil je de code bewaren, dan is het aanmaken van een gratis account handig. Leuk ook is dat je je code heel eenvoudig kunt delen. De code voor de gif hierboven bij het bericht is hier te vinden. Wil je zelf verder werken met die code dan kun je op de “fork” knop klikken.

En het laat meteen de waarschuwing zien: vandaag bij de workshop was ‘spirograaf’ niet de opdracht waar we aan gewerkt hebben. Dat heb ik daarna gedaan, toen ik eigenlijk ‘even snel’ een blogpost had willen maken, waarvan het daarna een stuk langer duurde voordat die af was. De PDF met uitleg is hier te vinden.

Tijdens de workshop ging het om het verzinnen van gekke verhalen. Felienne liet kort zien dat je maar een klein stukje code nodig hebt (haar voorbeeld kun je hier forken) om te beginnen bouwen aan een gek verhaal. Daarna gaf ze het al snel aan ons over. Niet iedereen had een laptop en ook nu was dat handig. Want in groepjes was de opdracht veel leuker: maak een gek verhaal in Python. De docentinstructie kun je hier vinden.

Het resultaat van ons groepje staat hier. Elke keer als je op de run-knop drukt, krijg je een ander verhaaltje.

Leuk was dat er heel verschillende resultaten uit kwamen van de verschillende groepjes. Dus niet alleen in gekozen woorden, maar sommigen waren wat verder gegaan met loops, keuzes, input opvragen etc.
Iedereen ging ook best wel los op de opdracht. En dat was heel grappig om te zien: minimale code vooraf uitgelegd, een heel eenvoudige online omgeving en je kunt volwassenen en kinderen/jongeren los laten gaan in hun creativiteit en dan intussen laten oefenen met hun programmeervaardigheden.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Programmeren & Kunst https://t.co/znEWB2huMn