Handige sites die té bekend worden verdwijnen vanzelf

“YouTube-mp3.org is de makkelijkste online dienst voor het converteren van videos naar mp3. Je hebt geen account nodig, alleen maar een YouTube URL. We starten het converteren naar het audiobestand gelijk vanuit je videobestand naar mp3 zo snel mogelijk nadat jij hem hebt ingevoerd. Daarna is het mogelijk hem direct te downloaden. Anders dan andere diensten word bij ons de hele conversie uitgevoerd door onze infrastructuur en daardoor download je alleen het audiobestand vanaf onze servers. Onze software is platform-onafhankelijk: Je kan het gebruiken met je Windows PC, Mac, Linux, of zelfs je iPhone. Al onze conversies worden uitgevoerd met een hoge kwaliteit mode met een bitrate van teminste 128 kBit/s. Geen zorgen, onze dienst is geheel gratis. We hebben gemiddeld per video 3 tot 4 minuten nodig.”

Handig? Voor veel mensen wel. Bovenstaande beschrijving staat nu nog op youtube-mp3.org. Maar ik ga de moeite niet doen om er naar te linken want via nu.nl en Torrentfreak komt het bericht dat de site de lucht uit moet. Logisch eigenlijk, want hier hadden ze uiteraard geen toestemming van YouTube voor gevraagd. En al helemaal niet van de rechthebbenden van de (muziek-)video’s die op YouTube staan. En als je een beetje iets van auteursrecht weet, dan roep je meteen “diefstal!”, “schande!”.

Maar het is een praktijk die al zo oud is als de cassetteband. Wij zaten vroeger met de recorder voor de TV of voor de radio. Ik had een radio – cassettedeck, de recorder ingebouwd in de radio, had je geen omgevingsgeluiden de opgenomen werden. Het is de bekende strijd van de muziekindustrie met hun klanten: je mag alleen naar muziek luisteren als je er tig keer voor betaald.

Voor mij is het ook al een soort vaststaand gegeven geworden: als je een handig site tegen komt, zoals bijvoorbeeld Keepvid waarmee je YouTube video’s lokaal op kunt slaan (handig voor in het vliegtuig, voor als je een kopie in de leeromgeving wilt, voor in de les als je niet afhankelijk van wifi wilt zijn). Mag niet volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube. Dus moet je eigenlijk hopen dat zo’n tool niet bij té veel mensen bekend wordt. Want dan vind iemand het de moeite waard om er stappen tegen te ondernemen.

Een andere manier waarop een site zichzelf de nek om kan draaien: een Pro-account zoals Keepvid nu ook heeft voor de interessante downloads (4K hoge kwaliteit én MP3 audio). Niet verstandig. Want dat zijn traceerbare inkomsten waar auteursrechthebbenden ook achteraan gaan.

En ja, als je je boterham verdiend met het produceren van muziek, produceren van filmpjes, dan zijn het inkomsten die jij zou moeten kunnen maken. Maar het zijn nooit de “kleintjes” die hier voordeel van hebben. Het zijn de grote maatschappijen zoals Sony Music en Warner Bros. Records die hier achteraan gaan en het geld innen. Ik denk dat we allemaal gewoon maar moeten stoppen met het delen van zulke handige sites. Dan blijven ze tenminste nog een tijdje bestaan.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Handige sites die té bekend worden verdwijnen vanzelf https://t.co/pkmc0oXMz0