Circuit Playground – Hardware Serial

Toen ik afgelopen week met de micro:bit en de Circuit Playground (CPG) aan de slag ging, lukte het me niet om via serial een verbinding tussen de CPG in de richting van de micro:bit op te zetten in combinatie met de CPG library. Zónder die library kon ik dataverkeer beide kanten op realiseren, zodra ik de library initialiseerde met CircuitPlayground.begin(); ging er geen verkeer meer de kant op van de micro:bit.

De oplossing bleek te liggen in het gebruik van de hardware serial aansluitingen van de CPG in plaats van software serial waarmee ik aan de slag was. Tot nu had ik alleen met de hardware serial gewerkt als het ging om communicatie via de USB-poort van een Arduino. Dat deed ik dan via bv via Serial.println("Setup complete"); waarbij ik dan in de Serial monitor op mijn computer de output kon zien, ideaal voor het debuggen. Als een Arduino board een hardwarematige seriële aansluiting heeft (soms hebben ze er meer dan 1), dan kun je de andere hardwarematige poorten ook gebruiken. Die heten dan achtereenvolgens Serial1, Serial2 etc.
De hardwarematige poorten werken prima samen met de CircuitPlayground code. Ik heb een nieuwe versie van het script op Bitbucket gezet. In CPG_Serial_Slave.ino staat de versie met de softwarematige seriële poort in CPG_Serial_hardware.ino staat het script beter werkt en dan de hardwarematige seriële poorten gebruikt. De code op de micro:bit is nog steeds dezelfde microbit-Serial-Count-Master_and_Slave.hex die je hier kunt vinden.

De werking is als volgt: nadat beide script op respectievelijk de micro:bit en de CPG geladen zijn wachten de boards op een start teken. Door op de B-knop van de micro:bit te klikken begint het script daar. De micro:bit laat een tekst zien op het display waarin aangegeven wordt dat eerst een 0 (nul) naar de CPG gestuurd wordt. De CPG wacht totdat er data via de seriële lijn binnen komt. Is dat het geval, dan wordt de string die ontvangen is omgezet in een getal. Er worden dan evenveel Neopixels aangezet als het getal hoog is. Dan wordt hetzelfde getal terug gestuurd. Dat lijkt zinloos, maar de micro:bit wacht op het terug ontvangen van een getal voordat hij verder gaat, zo blijven beide processen in sync. De micro:bit laat zien dat hij +1 bij het getal optelt voordat hij het terug stuurt. Dat gaat verder totdat het getal groter is dan 10. Er zijn maar 10 Neopixels, dus reset de micro:bit het getal dan naar 0 en stuurt de 0 door zodat ook op de CPG alle Neopixels uitgeschakeld worden.

Ook dit was een test om het communicatiemechanisme beter te begrijpen. Interessant wordt het als ik nu een telefoon via Bluetooth aan de micro:bit koppel en instellingen draadloos door kan geven, of een WeMos D1 ESP8266 chip (kost zo’n 3 euro) om er voor te zorgen dat de CPG alsnog over een Wifi-verbinding kan communiceren. Dat zou via Firmata moeten kunnen, want ook die kan zowel via USB als via de hardwarematige seriële poort aangestuurd worden. Wordt dus later vervolgd.