Leuk maakidee: LED op batterij #3

Vandaag tijd gehad voor deel 3 in de serie “LED op batterij” (deel 1 en deel 2). Zoals ik in deel 1 beschreven had, had ik bij oshpark een drietal pcb’s besteld. Die waren afgelopen week binnen gekomen met de post en best wel indrukwekkend klein (zie de foto hiernaast) Omdat ik voor deel 2 de schakeling al uitgebreid bekeken had en nagebouwd in EveryCircuit had ik het vermoeden dat het geheel in concept wel zou moeten werken, maar dat ik problemen zou krijgen met de 100KΩ weerstand die genoemd stond.

Daarom heb ik de schakeling voor de zekerheid eerste even op een breadboard opgebouwd:

En de conclusie was inderdaad dat die weerstand voor mijn combinatie van LDR, LED en transistor veel te hoog was. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een 5KΩ. Een 10KΩ was ook goed geweest, dan had het wat langer geduurd voordat hij aan gaat.

Na die test was het tijd om te gaan solderen. Tijd ook voor de lamp met vergrootglas en het klemmetje om de pcb in vast te zetten. Want de pcb is echt minimaal wat betreft omvang. Natuurlijk ook even goed opletten met het plaatsen van de LED zodat die goed om geplaatst wordt.

Na wat soldeerwerk dat van heel dichtbij niet super netjes uitziet, maar dat gelukkig gewoon de juiste dingen aan elkaar verbond, was het geheel klaar. Eigenlijk had ik een aan/uit schakelaar toch wel zo handig gevonden. Ik zou natuurlijk een nieuwe versie van de pcb kunnen ontwerpen, maar dat is iets voor een andere keer. Ik heb namelijk nog wat strippen kunststof liggen waarmee ik een volgend projectje ga realiseren.