Zijn Chromebooks de EeePCs van 2015?

chromebookHij is (nog) niet in Nederland te koop, maar in de VS kunnen ze hem al via Amazon bestellen, de ASUS Chromebook C201PA-DS01 11.6-inch. Het is met zijn $169,99 niet de allergoedkoopste Chromebook, maar wel als het gaat om de bekendere merken.

En natuurlijk is ASUS ook een merk met een bepaalde faam als het gaat om goedkope apparaten. Immers, van hen kwamen ook de EeePCs die nog niet eens zo heel erg lang geleden (ok, jaar of 7 alweer) toch wel een duidelijke doorbraak qua prijs en afmetingen van laptops betekenden.
Natuurlijk, een Chromebook is geen Macbook. Hij draait ook geen Windows 8.1 of Windows 10 (zoals de HP Stream 11 van zo’n $30,- meer). Het is ook geen tablet. Deze heeft geen touchscreen (modellen met touchscreen van andere leveranciers zijn ruim $200 duurder). Maar dan wel weer een vast toetsenbord.

Wat krijg je voor die 170 dollar?
Een laptop van 980 gram, met een 11,6 inch monitor, die snel opstart en die een accuduur heeft van 13 uur. Ingebouwde opslag is beperkt tot 16GB, ik weet niet hoeveel daarvan vrij is maar via de USB-poorten of de micro-SD kaarthouder kun je e.e.a. uitbreiden.

In tegenstelling tot bij Windows heb je echter ook niet grote hoeveelheden opslag nodig voor bijvoorbeeld Office, want die kun je niet installeren. Je keuze is beperkt tot apps die geschikt zijn voor Chrome OS. Dat betekent dat je een aantal dingen niet kunt doen. Geen Silverlight, geen Java, dus ook geen Minecraft. Er zijn tools om video te bewerken, uiteraard is er Google Office (Online en Offline) of Microsoft Office Online, Scratch als programmeeromgeving werkt en ook voor Arduino is er inmiddels ondersteuning. Betekent dus ook dat een Chromebook een mooi platform zou kunnen zijn voor in je lab als je leerlingen met Arduino’s aan de slag wilt laten gaan. Geen voeding nodig, je zit niet vast aan desktopsystemen. Heb je materialen in een online omgeving staan, ook dan zul je met de Chromebook geen enkel probleem hebben.

Chromebook versus Tablet versus Windows laptop
Voor een onderwijssituatie zou ik vooral benieuwd zijn naar een aantal vergelijkingen tussen een Chromebook, tablets en windows laptops. Zoals:

  • Toetsenbord versus Touchscreen. Welk van de twee heeft in de onderwijspraktijk uiteindelijk de voorkeur? (of moeten we eigenlijk allebei? of een convertible?)
  • Hou verhoudt het beheer van de verschillende devices zich? Met andere woorden: is de een eenvoudiger te beheren/onderhouden dan de ander? Hoe ligt het met de totale cost of ownership?
  • Stand van zaken onderwijskundige toepassingen. En dan bedoel ik niet alleen “wie heeft de meeste apps”, maar meer “welk apparaat is binnen de verschillende onderwijskundige scenario’s het beste in te zetten?”.

Het lijkt er nu op alsof een Chromebook een ideaal mix van Windows laptop en tablet vormt. Mijn vraag is echter ook of het, net als de EeePC, niet een tijdelijk verschijnsel is dat weliswaar de totale markt voorgoed zal veranderen, maar zelf  slechts van korte duur blijkt. Met andere woorden: kunnen /zullen we over 5 jaar nog steeds een Chromebook kopen?

Zie ook:

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Zijn #Chromebooks de #EeePCs van 2015? Zijn ze een alternatief voor tablets in de klas? http://t.co/0NhjOOkIlZ

trackback

[…] Hij is (nog) niet in Nederland te koop, maar in de VS kunnen ze hem al via Amazon bestellen, de ASUS Chromebook C201PA-DS01 11.6-inch. Het is met zijn $169,99 niet de allergoedkoopste Chromebook, maar wel als het gaat om de bekendere merken.  […]