Hoe ziet Facebook jouw website?

Open_Graph_DebuggerHet was er echt zo eentje in de categorie “huh?” (ok, ik gebruikte andere termen maar dit is netter voor hier). Ik had afgelopen weekend de AddThis plugin vervangen door de AddToAny (ik vond de opties in de nieuwste versie van AddThis niet zo handig, AddToAny was werkbaar alternatief).

Dat had ik zowel hier op ictoblog.nl gedaan als op activegeek.nl. Alleen, op activegeek werkte het delen naar Facebook niet. Ik kreeg steeds een 404 Not Found fout te zien in de popup. Natuurlijk dacht ik meteen aan een fout in AddToAny, maar de setup op beide plekken in WordPress was identiek.

Het werd nóg vreemder: als ik de URL rechtstreeks in een statusupdate van Facebook plakte, dan kreeg ik eveneens een 404 Not Found fout. Terwijl als ik diezelfde URL in de browser plakte, dan werkte alles zonder problemen.

Het heeft even geduurd voordat ik via een forum de Facebook Open Graph Object Debugger tegen kwam. Het is een pagina waar je een URL in kunt plakken en precies kunt zien wat Facebook aan informatie krijgt (“ziet”) als je een URL invult in een status-update. Dat kan rechtstreeks zijn of via een plugin.

En wat bleek: Facebook gebruikte IPv6 om de pagina’s van mijn weblog op te halen. En dat was minder vanzelfsprekend dat het lijkt want ik had wel voor ictoblog.nl in de DNS aangegeven wat het IPv6 adres was, maar nog niet voor activegeek.nl
En ook de Apache webserver wist niet dat hij voor het IPv6 adres van mijn server in combinatie met de header activegeek.nl de juiste pagina’s moest versturen. In plaats daarvan probeerde hij de pagina’s bij de default site te versturen.
Apart is echter dat ik alleen de instelling voor de webserver hoefde aan te passen, niet die in het DNS (heb ik inmiddels wel gedaan om het consistent te maken). Het zou kunnen zijn dat Facebook intern in hun eigen DNS systeem inmiddels een koppeling heeft gelegd tussen het IPv4-adres van mijn server en het bijbehorende IPv6-adres, maar je zou toch denken dat ze daar ook van tijd tot tijd mijn DNS voor bevragen.

Hoe dan ook, de pagina is een handig middel als je moet debuggen. Of als je wilt weten of de metadata in je pagina geschikt is voor Facebook als ze zaken als titel, omschrijving etc. proberen af te leiden uit de pagina.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoe ziet Facebook jouw website? http://t.co/vgi2xMNULy