Logitech ConferenceCam Connect – ook interessant voor het onderwijs?

Logitecht_ConferenceCam_ConnectVideoconferencing. Het blijft zo’n apart ding. Vroeger was het bijna onmogelijk om het te doen zonder dure apparatuur en verbindingen, tegenwoordig zijn er collega’s die er hun hand niet voor omdraaien en collega’s die het (waarschijnlijk) nooit zullen doen. Maar daar waar het nu wél gebeurt (en best regelmatig, in mijn geval bijna elke week wel een keer) is dat met laptops, iPads, kortom de dagelijkse mobiele apparaten die mensen ter beschikking hebben. En dan met Facetime, Skype of Lync, software dus.

Toch blijven bedrijven zich ook richten op die groep tussen de laptopvergaderaars en de grote roomsystems. Zoals Logitech die binnenkort komen met de Logitech ConferenceCam Connect. Een apparaat dat 500 euro gaat kosten, een ingebouwde accu heeft voor mobiel gebruik (3 uur videoconferencing), maar wel gewoon aan een laptop (PC, Mac, Chromecast) aangesloten wordt, waarmee je met een groepje comfortabel in beeld kunt zijn zonder schouder aan schouder te hoeven zitten, met een goede ingebouwde microfoon en speakers.

Als je het negatief zou stellen is het dus een heel dure webcam. Veel zal afhangen van hoe gemakkelijk je het apparaat bij de hand hebt op het moment dat je hem echt nodig hebt. En wat je daarnaast aan andere apparaten ter beschikking hebt. Een iPad kan namelijk een vergelijkbare functie vervullen. Natuurlijk, de camera zal iets minder goed zijn, de audio mogelijk ook, maar het werkt.

Van de andere kant zou het mogelijk zin kunnen hebben binnen projectruimtes van studenten. Dan zou je een aantal van deze camera’s bij een uitleenbalie beschikbaar hebben voor gebruik door studenten. Dan hangt het natuurlijk een beetje er vanaf of ze voldoende studentproof zijn (lees: tegen een stootje kunnen).

Wat voor mij het beeld van het apparaat wat minder duidelijk maakt zijn de “andere” functies die het apparaat heeft. Zo kun je het ook gebruiken als een draadloze speakerphone waarbij je het apparaat verbinding laat maken met een smartphone en je dan zonder PC met alleen audio kunt vergaderen. Ook heeft het apparaat ondersteuning voor Miracast waarmee je draadloos van bijvoorbeeld Android, Windows Phone of Windows 8.1 verbinding kunt maken. Als je dan het apparaat via HDMI  aansluit op een monitor kun je flexibel (draadloos) je scherm projecteren. Dit laatste werkt niet op iOS, dat is jammer, met Airplay ondersteuning zou deze feature breder inzetbaar zijn. Zeker omdat Apple toch ook in het onderwijs wel een tamelijk groot marktaandeel heeft op tabletgebied. En een losse Miracast receiver koop je al voor zo’n $60,-

Samenvattend: het zal vast geen slecht apparaat zijn. Maar ik vraag me af of Logitech er echt die miljoenen vergaderruimtes zonder videoconferencing mogelijkheden mee gaat bereiken.

 

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Logitech ConferenceCam Connect – ook interessant voor het onderwijs? http://t.co/rEACpb7IqQ

trackback
9 jaren geleden

Logitech ConferenceCam Connect – ook interessant voor het onderwijs? http://t.co/WBbNvt6Sua