Kan vooruitgang ook achteruitgang zijn?

 Gepubliceerd door om 23:10  iOS
nov 142013
 

iBooks Natuurlijk. Ik ken de reacties wel: “alle verandering is moeilijk”, “gebruikers zijn gehecht aan wat ze kennen, ze vinden het moeilijk dat los te laten” of “we moeten niet denken in oude metaforen van voor de tablet, we moeten nieuwe ontwikkelen”. Als jij dat ook allemaal denkt, dan hoef je eigenlijk niet eens meer verder te lezen. Dan zul je het na afloop van deze blogpost ook nog met me oneens zijn.

Natuurlijk kun je het ook wat genuanceerder zien. Wellicht was je uitgekeken op de boekenplanken van iBooks en iTunesU. Maar ik krijg er mijn hoofd nog niet omheen (dat is vast alleen correct als je dat in het Engels zegt) dat Apple werkelijk denkt dat die knoeplelijke herontwerpen die ze nu van iBooks en iTunesU beschikbaar gemaakt hebben een stap vooruit zijn.

Voor wie geen iOS 7 heeft. Dit is zoals de boekenplank er na de recentste update uit ziet. Het is identiek aan het ontwerp van de kiosk:
iBooks
Een wit/grijs vlak met lijntjes. Is het een andere metafoor? Nee, het zijn eigenlijk nog steeds ‘planken’, maar nu van hard plastic. Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf als hij het kon zien.

En de binnenkant van de boeken is eveneens aan het nieuwe regime onderworpen:
Dit:
iBooks
Werd dit:
iBooks
Hoera roepen de puristen nu. Niet langer ziet een eBook er uit als een pBook. Niet langer lijkt het alsof je tegen de bladzijdes aan kijkt. Maar het bladereffect is gewoon gebleven:
iBooks
Waarom denken we dan nog wel gewoon in tweezijdig bedrukte pagina’s?

Ook iTunesU moest er aan geloven.
Dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
Goed, het is nu wel consistent op dezelfde manier lelijk.

En ook hier wijzigingen aan de weergave van de inhoud.
Dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
En dit:
iTunesU
Werd:
iTunesU
Zucht. Natuurlijk. Ook ik zal er in ieder geval voorlopig gewoon mee (moeten) leren leven. Maar wat mij betreft zijn ze bij Apple echt de weg kwijt. En ja ja, ik weet het. Het spul dat ze maken verkoopt als een gek en “dus” doen ze het goed. Laat ze dat zelf maar lang genoeg geloven, dan haal ik over een jaar of 2-3 deze blogpost nog wel een keer aan.

Deel dit bericht:

  8 reacties aan “Kan vooruitgang ook achteruitgang zijn?”

Reacties (5) Trackbacks (3)
  1. Leestip RT @PeterMcAllister: Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/EiRVBR9QKh

  2. Hear hear RT @PeterMcAllister: Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/wc7VZGUtQF

  3. ‘Steve Jobs draait zich om..’ RT @PeterMcAllister: Apple is de weg echt helemaal kwijt. http://t.co/xpy3oIcGRb @HappySan

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.