Hé Bruce waar is je metadata?

Bruce Springsteen - Klik voor grotere versie

Ik ben zo iemand die altijd wel in is voor gratis muziek. En als Bruce Springsteen een track van zijn nieuw CD zomaar gratis en voor niets online zet dan wil ik die wel downloaden.
CNET News
Ik las het bericht daarover op CNET News.com. Daar begrepen ze het wel (want ja, er is niemand meer die naar de radio luistert), maar snapten ze niet dat de link voor de download niet op de voorpagina van de website van Bruce Springsteen stond. Tweede detail waar de auteur over viel was dat op die site alleen de iTuntes-link stond en niet die naar de website van The Guardian.

iTunes – no go
Dat is echter meer dan een detail en het vergeten van een tweede link. Want via iTunes kan ik hem helemaal niet krijgen. Dan krijg is de melding dat het item niet beschikbaar is in de Nederlandse winkel.
iTunes - Klik voor grotere versie Gelukkig doet de Guardian niet moeilijk en kon ik hem daar wél downloaden.

Lekker track
Maar goed, de track is wat mij betreft prima. Dus dacht ik: laat ik in ieder geval in iTunes (want natuurlijk kon ik de MP3 daar na downloaden gewoon aan toevoegen) de album illustraties en zo downloaden. Helaas, geen resultaat. Geen metadata?
Daarom bekeek ik de eigenschappen van de MP3 zoals hij te downloaden is. En wat blijkt: helemaal geen metadata. Niets. Geen artiest, geen titel, geen verwijzing naar het album, helemaal niet.
geen metadata - Klik voor grotere versie En dat terwijl elke MP3-speler, of dat nou WinAmp, iTunes, MediaPlayer, de MP3-spelers die je op zak hebt (met uitzondering van de iPod Shuffle die geen display heeft), die metadata gebruikt om te laten zien naar wie of wat je aan het luisteren bent.

Reverse Marketing?
En de reden dat je zo’n track gratis beschikbaar stelt is toch juist om aan zo veel mogelijk mensen te laten weten dat ze vooral jouw nieuwe CD moeten kopen?
Hoe kan het dan dat zo’n groot bedrijf als Columbia Records dit zo slecht aan pakt?
Het zal toch niet een soort “reverse marketing” zijn waarbij ze hopen dat mensen over hun blunders gaan praten en zo voor gratis reclame zorgen?

p.s. Nee, deze track staat ook niet bij het podsafe music network, een andere safe manier om er voor te zorgen dat hij wél beluisterd wordt. Gelukkig staat daar wel een andere track van Jesse Malin samen met Bruce Springsteen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jean
16 jaren geleden

Mijn reactie gaat natuurlijk nergens over maar ik kan het ff niet laten. In de IThoek hoor ik heel vaak zeggen: "metadata is …". Toch is metadata meervoud. Metadata zijn dus!
Mmmm kijk eens op op de Nederlandstalige pagina van Wikipedia en vervolgens op de Engelstalige. Is we er nog niet uit ….

Pierre
16 jaren geleden

I stand corrected. ;-)