Nederlandse kaarten online

“De provincie Gelderland heeft de donkerte van de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland, in kaart gebracht. Het provinciebestuur zegt een wereldprimeur in handen te hebben.
Niet eerder is een ‘donkertekaart’ met deze precisie en op deze schaal gemaakt. Gelderland presenteert de kaart maandag, zo meldt de provincie op haar website.”

(bron)

Uiteraard ging ik meteen kijken op de website van de provincie Gelderland. Ik had namelijk eerst niet gezien dat de kaart pas maandag gepresenteert wordt en dus nog niet online staat.
Het resultaat was dat ik een uur lang aan het surfen was langs de websites van respectievelijk de provincie Gelderland (daar begon ik met kijken), Brabant (want daar woon ik nu) en Limburg (daar ben ik geboren). En ik kan maar één conclusie trekken: er wordt in Nederland door onze overheden ontzettend veel geld verspild aan het inzichtelijk maken van geografisch geörienteerde informatie. Het wiel wordt (zelfs binnen individuele provincies) keer op keer opnieuw uitgevonden. Men heeft geen idee wat anderen (behalve terroristen) met die informatie zouden kunnen danwel willen doen, en meer dan leuke plaatjes levert het dan vaak ook niet op.

Zo dat lucht op. Nou wat meer toelichting.

Gelderland
Toeval of niet, de eerste kaart die ik op de site van de provincie Gelderland tegen kwam was geen kaart:

Culturele atlas 2004 Gelderland

Het was de culturele atlas van 2004. Veel tabellen met getallen. De tweede kaart deed het al wat beter en had een kaartje waar je op moest klikken om de getallen te zien te krijgen:

Sociale Atlas 2005 Gelderland

Gelukkig heeft de provincie ook veel échte kaarten online staan:

Risicokaart Provincie Gelderland Atlas Groen Gelderland Wateratlas provincie Gelderland

En er zijn er zelfs bij die van dezelfde ‘engine'(software) gebruik maken.

Brabant

Risicokaart Brabant - PDF

Waar Gelderland de risicokaart nog interactief online heeft staan, heeft Brabant voor de “veiligere” optie van een online PDF gekozen. Je wil tenslotte niet dat een terrorist daar wijzer van kan worden.

Verkeerssituatie Brabant

Innovatief, maar vreselijk slecht uitgevoerd is de kaart met actuele verkeersinformatie. Het verkrijgen van die data kost geld, dus je moet vooral voorkomen dat anderen die data gaan harvesten en zonder jou te betalen kunnen inzetten. Daarom moet ik eerst een code intypen om te kaart te kunnen zien en kan ik dat maximaal drie minuten lang:

inloggen - Klik voor grotere versie

Limburg
In Limburg vond ik de risicokaart wél online, maar met een schermpje dat zo ontzettend klein was dat het vooral niet mogelijk is om een beetje inzicht in de situatie te krijgen.

Risicokaart Limburg

Hier overigens een duidelijk andere schil dan in Gelderland en ik neem aan ook andere achterliggende software.

Google Maps-NL
Ik las op een site over GPS-ontvangers, dat de ontvangers met Europese kaarten duurder zijn dan die in de VS omdat de kaartgegevens in de VS door de overheid beschikbaar worden gesteld voor een veel lagere prijs dan hier in Europa. In de VS werd er vanuit gegaan dat omdat de informatie met gemeenschapsgeld verzameld was, de resultaten ook vrij voor de gemeenschap te gebruiken zouden moeten zijn.

In Nederland is dat duidelijk niet zo. Wij zullen blijkbaar moeten gaan wachten totdat Google ook Nederland van kaarten voorziet. Als dat al ooit gaat gebeuren.
Toch blijft het raar. De techiek achter Google Maps zal toch niet zo bijster ingewikkeld zijn. Niet echt moeilijker dan elk van de individuele applicaties die de provincies laten bouwen. Dus waarom niet als overheid de handen ineen slaan en een Nederlandse versie van Google Maps bouwen. Eentje waarbij je de applicatie en de ruwe data ook afzonderlijk kunt aanbieden of waar anderen aanvullingen op kunnen bouwen. Of waarmee je data kunt combineren zodat je ook een persoonlijke risicokaart of groenkaart kunt laten weergeven voor jouw omgeving als je net op of in de buurt van de grens tussen twee provincies woont etc.

Toch?

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
TomV
TomV
18 jaren geleden

Even ingaand op je terrorismeverhaal: dat vind ik echt zo’n onzin. Allereerst is soortgelijke informatie al lang op verschillende manieren te vinden, zeker als je het wilt vinden.

Ten tweede zijn alle ‘grote’ terroristische aanslagen (New York, Madrid, Istanbul, Kuta Bay en Londen) niet uitgevoerd aan de hand van dit soort informatie. Die hebben ze dus helemaal niet nodig.

Ten derde zou ik, als ik terrorist zou zijn, juist een aanslag plegen op gewone plekken, op gewone tijdstippen. Het gaat ten slotte om angst te zaaien.

De angst voor aanslagen is aan het doorslaan. We moeten uitkijken dat we niet zulke situaties krijgen als in Irak deze week. De beschikbaarheid van dit soort kaarten moet dus niet ter discussie worden gesteld in een terrorisme jasje.

TomV
TomV
18 jaren geleden

En dan nu even inhoudelijk op jouw hoofdissue: Rijkswaterstaat is bezig met een project genaamd Geoservices, zie ook onderstaande artikelen. Lijkt me dat regionale en lokale overheden hier op kunnen/moeten inspringen?

http://www.ososs.nl/article.jsp?artic
http://ossos.nl/article.jsp?article=1

Pierre
18 jaren geleden

Hoi Tom,

Ik neem even aan dat je uit deze en andere posts begrepen had dat ik het wat dat angst zaaien helemaal met je eens ben.

Jouw tweede link ( deze ) vind ik een interessante omdat het naar een artikel over open source GIS verwijst. Maar daar gaat het uitsluitend om de software en niet om de data.
Ik heb inmiddels heel wat kaarten online gezien, zie bevoorbeeld het overzicht hier. Heel mooi is bijvoorbeeld Edugis, maar daar kan ik niet vinden wat ik met de kaarten kan/mag doen.
Hoe dan ook, het blijft altijd behelpen als je screenshots of statische gifjes moet gaan opslaan om dan weer in Google Maps te verwerken.
Vrij toegankelijke en ook weer online herbruikbare kaarten van Nederland met een omvang die vergelijkbaar is met de Google kaarten + daarbij een API om data op die kaarten te zetten, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de planning/prioriteiten van Google lijkt mij heel belangrijk.

Overigens biedt het project uit het eerste bericht waar je naar linkt wel de mogelijkheden om zoiets te doen.
Probleem aan de API-kant lijkt me dat het nu nog allemaal tamelijk ’technische’ standaarden zijn. D.w.z. je zult waarschijnlijk heel veel van GIS moeten weten om een kaartje te laten genereren met daarop een aantal markers voor je vakantiefoto’s. ;-)