PodCacher: GPS op je iPod

Podcasting blijft in de belangstelling staan en leidt tot verschillende variaties op het thema. Vandaag kwam ik zo’n nieuwe variant tegen: PodCacher.
Het is een mix van Podcasting en GeoCaching.
Wat is Geocaching
Heel kort omschreven is Geocaching het schatzoeken met behulp van een GPS-ontvanger. De schatkaart is dan overigens geen kaart met lijntjes en een kruis, maar (meestal) een combinatie van een beginpunt (in coördinaten beschreven) en een aantal puzzels. Als je de puzzels goed oplost krijg je weer nieuwe coördinaten die uiteindelijk leiden tot de “schat”.
Die schat is dan geen kist met goud. Vaak is het een doos met een aantal items er in. Het is de bedoeling dat je er één item uit neemt en ook weer één item in stopt.
Uitgebreidere info is beschikbaar op Wikipedia en een voorbeeld van zo’n zoektocht in Nederland, inclusief reacties van mensen die hem uitgevoerd hebben, kun je hier vinden.

For the record: ik heb dit nog nooit gedaan, zou er denk ik niet verslaafd aan kunnen raken, maar het lijkt me best leuk. In ieder geval leuker dan deze raadsels gemaakt met behulp van een GPS.

PodCaching
Als je weet wat PodCasting is en weet wat Geocaching is, dan is PodCaching eigenlijk een best logische stap: in plaats van de aanwijzingen op een website te zetten, uit te printen en dan mee te nemen de natuur in, kun je natuurlijk ook een MP3 bestand met aanwijzigingen beschikbaar stellen. Is een stuk gemakkelijker mee te nemen én kan er gemakkelijker voor zorgen dat je niet alvast vooruit “leest”.

Natuurlijk hoeft je iPod er niet écht een ingebouwde GPS-ontvanger voor te hebben. ;-)