Gebouwd: Pimoroni Pi Zero W Pirate Radio Kit

Het is nog nét geen jaar geleden dat ik naar aanleiding van de Eindhoven Maker Faire 2018 een cool Raspberry Pi pakket van MagPi en Elektor won. Dus eigenlijk schaam ik me wel heel erg dat de Pirate Radio – Pi Zero W Project Kit die onderdeel uitmaakte van dat pakket pas vandaag in elkaar gezet is. Het solderen van 2 headers met 40 pinnen zorgde er voor dat hij steeds op niet helemaal op het “moet ik nog even doen” lijstje kwam. Ik moet wellicht toch maar eens kijken naar het “hammer header” pakket dat ze verkopen. 😉

Het in elkaar zetten van de rest de kit is voor de rest niet moeilijk, je volgt gewoon de installatie-instructies hier. Wij wilden daarna voor een setup als Spotify streaming speaker gaan. Pimoroni levert een installatiescript waarmee Mopidy geïnstalleerd wordt. Daarmee kun je lokale bestanden, online streams en via plugins ook Spotify, SoundCloud en Google Play afspelen. Het is op zichzelf “gewoon” een Python applicatie, maar met de pHAT en de Speaker van de Pirate Radio-kit kun je de muziek ook direct vanaf de Raspberry Pi afspelen (en anders sluit je er een speaker of een koptelefoon op aan).

De installatie ging redelijk probleemloos en het was voor Niek ook een introductie in het gebruik van SSH en SCP. Er kwam niet meteen geluid uit de Pirate Radio, dus hebben we de documentatie bij Mopidy er ook op nageslagen. Uiteindelijk bleek het een wachtwoordprobleem bij Spotify te zijn en daarna speelde hij probleemloos zowel de Spotify tracks als lokaal opgeslagen tracks af:

De track die je hoort is afkomstig van bensound.com, de clips met muziek van Spotify laat ik maar even niet online horen. Geluidskwaliteit is zoals je van zo’n klein (mono-) speakertje mag verwachten. De pHAT kan overigens stereogeluid aan en de equalizer geeft ook in stereo de sterkte weer.


Er wordt een stickerset bij de speaker bijgeleverd voor als je hem wilt versieren met vrolijkere kleuren, mijn 16-jarige vond dat niet nodig. De Iris browser-interface die standaard geïnstalleerd wordt (het is een extensie voor Mopidy) werkt prima op een laptop, maar ook op je telefoon. Er zit alleen helemaal geen beveiliging op. Dat betekent dat als een huisgenoot de URL weet van de interface, hij/zij er ook voor kan zorgen dat er andere muziek afgespeeld wordt. Kan ook een leuke feature zijn. Nee, niet voor ouders die dan Phil Collins opzetten, maar bv tijdens een feestje waarbij je de aanwezigen in staat stelt zelf ook de muziek aan te passen.

Hoe dan ook het was een leuk zondagmiddag project en aangezien Max zich na 21 races vlekkeloos gedrag zichzelf vanmiddag al bij de eerste bocht uitschakelde, hadden we sowieso wat meer tijd over. Nogmaals dank Elektor en MagPi!
Oh, en Maker Faire 2019 is op 28 en 29 september in Eindhoven. Een absolute aanrader voor het hele gezin!!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Gebouwd: Pimoroni Pi Zero W Pirate Radio Kit https://t.co/KNa3cbU4Nu Met dank aan @ElektorNL en @MagPi_NL /cc… https://t.co/tL3uLEZkH6

trackback

Gebouwd: Pimoroni Pi Zero W Pirate Radio Kit https://t.co/DMAy03ox9S