TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam

Ruim een jaar geleden, april 2017, nam ik 2 LoRaWAN nodes mee op een treinrit van 2,5 uur. Een LoPy node en een Marvin node, een stevige powerbank en mijn smartphone werden gebruikt om data te verzamelen en te loggen.

Het idee was simpel, maar ook wel weer ingewikkeld:

Vergeet voor het gemak de Mavin node even, die maakte verbinding met KPN, dat doe ik vandaag niet. De LoPy node deed niets anders dan om de zoveel seconden te proberen een bericht via het TTN-netwerk te versturen met daarin de temperatuur / luchtvochtigheid die gemeten werden door een aangesloten DHT11.

Prima, maar ik wilde niet alleen de data doorsturen, ik wilde ook weten, als de data aan kwam, hoever ik dan van de betreffende gateway die de data ontvangen had af was. En tegelijkertijd wilde ik een bijdrage leveren aan de dekkingskaart zoals die op ttnmapper.org te vinden is. Die kaart geeft een beeld van de op dit moment beschikbare gateways en de plekken waar je zou mogen verwachten dat je data via het TTN-netwerk kunt versturen.

Om dat te doen draaide op mijn telefoon een app. Die app maakte verbinding (via 4G) met de server van het TTN-netwerk zodat hij daar kon kijken of de data van mijn LoPy node binnengekomen was. Als dat zo was, dan haalde de app ook de GPS-coördinaten van de gateway die de data ontvangen had op (die informatie wordt ook op de TTN-server opgeslagen), keek naar de GPS-locatie van mijn telefoon en stuurde die gecombineerde informatie naar de TTNmapper server. Snap je het nog?

Deze methode werkte eigenlijk best goed, maar had als nadeel dat de externe accu best groot was, mijn telefoon de hele tijd in de buurt moest zijn en de app moest draaien, de accu van de telefoon werd best wel belast omdat hij steeds dataverbinding en gps aan het gebruiken was. Kortom, niet echt ideaal om dagelijks te doen.

Inmiddels zijn we dus ruim anderhalf jaar verder en  ga ik vandaag een oplossing testen die een stuk compacter is. Ik maak dan namelijk gebruik van een TTGO T-Beam. De link is naar de verkoper op Aliexpress waar ik hem zelf besteld (en betaald) heb. Hij kost nu (op moment van schrijven), met verzendkosten € 26,06
Ik heb er zelf € 25,56 incl. verzendkosten voor betaald, de prijzen schommelen soms een beetje. Hou er rekening mee dat je de kans loopt dat je op de bestelling BTW (+21%) en inklaringskosten (+€12,50) moet betalen.

De TTGO T-Beam is een board op basis van een ESP32 met een NEO-6M GPS chip en een LoRa schip op het board. Aan de achterkant zit een grote batterijhouder. Niet voor een AA-batterij maar voor een 3,7V 18650 oplaadbare lion batterij. Ik heb er daar 2 van 9900 mAh gekocht bij deze verkoper met bijbehorende oplader (die had ik namelijk nog niet) voor totaal € 12,73 inclusief verzendkosten. Dus al met al ben je (zonder BTW en inklaringskosten) zo’n 38 euro kwijt aan deze setup. Dat is duurder dan de goedkoopste LoRaWAN node die je kunt krijgen, maar goedkoper dan een LoPy of Warvin node, zeker als je een externe accu erbij moet kopen.

Het voordeel van deze setup is dat je geen gebruik meer hoeft te maken van je telefoon. De TTGO T-Beam heeft zijn eigen GPS aan boord en stuurt die data door naar de TTN-server. Daar kun je een rechtstreekse verbinding maken met de TTNmapper server en er voor zorgen dat die GPS data doorgestuurd wordt en gebruikt kan worden.
Hoe dat moet wordt hier allemaal uitgelegd inclusief de code die je op de TTGO T-Beam moet zetten.

Het werkte allemaal meteen. Ik moest eerst een minuut of 10 wachten voor de GPS fix. Dat had ik ook wel verwacht omdat ik binnen was en het de allereerste keer was dat de node op zoek ging naar de GPS. Ik weet nog niet hoe lang dat normaal buiten gaat duren. Voor nu laat ik hem gewoon even aan staan.
Ik heb ook nog geen idee van de batterijduur. Ik neem hem vandaag mee in de auto, mocht de batterij echt heel snel leeg zijn, dan heb ik eerst een reservebatterij en anders gaat hij gewoon aan de 5V aansluiting van de auto (dat is in de trein idd wat moeilijker, dus ik wil wel even weten hoeveel uur hij dit vol houdt).

Het aardig bij TTNmapper is dat ik nog steeds kan zien welke data mijn specifieke node aangeleverd heeft, dat betekent dat ik vandaag ook kan zien of er data binnen komt. Niet zo live en realtime als met de app (die zelfs een geluidje liet horen bij dataontvangst) maar goed genoeg om een idee te krijgen.

En natuurlijk is er nog ruimte voor uitbreiding. Deze node heeft geen ingebouwd micro-SD kaart slot zoals sommige anderen wel al hebben, dus lokaal loggen van de data zodat ik kan zien hoeveel data niet ontvangen wordt, is nog niet mogelijk. Ik heb wel externe uitbreidingen die dat kunnen doen, maar dat vergt dan ook even wat aanpassing in de code.

Mooi is dat de TTG T-Beam in een stevig doosje geleverd wordt. Ik moet nog even een gaatje in de zijkant boren voor de antenne, dan kan hij hiermee ook eenvoudig en veilig mee in de trein. Wordt vervolgd.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam https://t.co/oPzHctQMmB
@thethingsntwrk #ESP32 @ttnmapper #TTGO https://t.co/9vPe5ORsqY

trackback

TTN Mapper versie 2 – TTGO T-Beam https://t.co/q8CqsVEqQ3