Luisteren naar signalen uit de ruimte

Nee, ik heb geen plannen om Jody Foster na te doen, al was het maar omdat het letterlijk kilometers buiten mijn kennisdomein ligt, maar het is wel grappig hoe sommige zaken schijnbaar gelijktijdig plaats vinden:

Komende week is in Amsterdam de eerste conferentie van The Things Network. Ik ben er niet bij, is me privé wat prijzig, ja, ik zou zaterdag kunnen gaan, dan is het betaalbaar, maakt ook niet uit, ik ben er niet. Maar een van de dingen die ze voor de conferentie geregeld hebben is dat, met dank aan ESA , Space Norway en Norwegian Space Centre, de NORSAT-2 satelliet tijdens de drie dagen van de conferentie, LoRa berichten vanuit de ruimte (ongeveer 600 km hoogte) uit zal zenden. Op het conferentiegebouw zal een ontvanger staan om de tekstberichten te ontvangen en op een scherm weer te geven.

Anderen zouden ook in staat moeten zijn om de berichten te ontvangen, je hebt alleen maar een SX1276 module nodig die je op 169Mhz moet instellen en een antenne die goed werkt rond de 162Mhz frequentie. Nou heb ik een SX1278 module (was eigenlijk een foutje want normaal gesproken heb ik daar niets aan in NL), nog geen antenne voor die frequentie, dus waarschijnlijk gaat het mij niet lukken (ondanks alle vriendelijke uitleg van Jose Marcelino via Twitter). Wie dat ongetwijfeld wel zou kunnen is de amateur astronoom die eigenlijk op zoek was naar de onlangs kwijt geraakte, geheime, Zuma satelliet en die daarbij per ongeluk de IMAGE satelliet terug vond waarvan de Nasa in 2005 geconcludeerd had dat die “dood” (lees: stuk) was (bron).

Nasa heeft inmiddels bevestigd dat het inderdaad de verloren gewaande satelliet is. Maar ze hebben een probleem dat een beetje lijkt op dat van mij: ze hebben (niet meer) de juiste hardware en software. Die is sinds 2005 namelijk dusdanig gewijzigd dat ze niet zomaar meer in staat zijn om de signalen van de satelliet op te vangen en te verwerken. Mooi toch? 🙂

Voor wie de achterliggende technologie wél snapt, is de serie berichten van Scott Tilley, de man die IMAGE terug gevonden heeft, zeker de moeite waard.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Luisteren naar signalen uit de ruimte https://t.co/agWtBfKZwn