Sonoff Pow WiFi switch met vermogensmeter koppelen aan OpenHab

Vandaag ben ik lang bezig geweest met het aan de praat krijgen van een Sonoff Pow switch met WiFi-aansluiting. Het is een schakelaar die verbinding maakt met je draadloos netwerk, die je op afstand kunt aan/uit schakelen én die het verbruik bijhoudt. Dat is een eigenschap die mijn andere schakelaar niet hebben.

Nou dacht ik te hebben begrepen dat de schakelaar via MQTT eenvoudig aan OpenHab (het domotica systeem dat ik gebruik), maar dat bleek even tegen te vallen.
Sowieso bleek het koppelen van de schakelaar aan de standaard applicatie nogal ingewikkeld (tip: zet je telefoon in vliegtuigstand en maak dan via WiFi verbinding met de schakelaar).

Maar MQTT zit niet in de standaard firmware, daarvoor moet je die bijwerken. Om de firmware te kunnen bijwerken met je een 4-pinnige headers op het board solderen. Daarvoor moet je de behuizing openen. Tot slot heb je een USB-TTL converter nodig die je op die 4 pinnen kunt aansluiten zodat je via UART de nieuwe firmware op de in de schakelaar opgenomen ESP8266 kunt zetten.

Gelukkig had ik alle benodigdheden in huis. 

Alleen bleek het aan de praat krijgen van een alternatieve firmware iets ingewikkelder dan gedacht. Ik ben van start gegaan met ESPEasy. Maar zowel de 1.2 als de 2.0 versie daarvan leverden geen schakelaar op die een netwerk liet zien waar ik mee kon verbinden.

Ook de ESPurna firmware leek in eerste instantie helemaal niets te doen. Er verscheen geen Wifi-netwerk waarmee ik kon verbinden om de Sonoff aan mijn eigen thuisnetwerk te verbinden.

Uiteindelijk heb ik op de laptop waarop ik zat te werken Python geïnstalleerd (stond daar nog niet op) en ESPtools geïnstalleerd om het op die manier te installeren. Tot dat moment had ik gebruik gemaakt van een voor Windows gecompileerde executable.

Ook daar gaf het uploaden van de firmware in eerste instantie een foutmelding (zie afbeelding hierboven), maar hoera, ondanks dat zag ik het netwerk SONOFF netwerk (wachtwoord “fibonacci”) verschijnen. Daarna was het een kwestie van daarmee verbinden, naar http://192.168.4.1/ toe gaan en daar de instellingen aanpassen (Wachtwoord aanpassen, WiFi-netwerkverbinding aanmaken, MQTT verbinding tot stand brengen).

De schakelaar stuurt zelf een heleboel data door naar MQTT, zoals het voltage, de stroomsterkte, vermogen etc. En je kunt de schakelaar ook weer via MQTT aan en uitschakelen.

Ik heb er voor nu één. Belangrijke eerste vraag was namelijk of ik het geheel in mijn infrastructuur opgenomen zou krijgen. Dat lukt in ieder geval. Ik moet me nog wat verder inlezen op het gebied van active power, reactive power and apparent power.

Mooi lijkt me in ieder geval als ik dit soort toepassingen ook zelf kan bouwen. Wordt dus vast nog vervolgd.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Sonoff Pow WiFi switch met vermogensmeter koppelen aan OpenHab https://t.co/9hIVCJIIlk