Test met 360-graden foto’s in WordPress

Vandaag waren we met een aantal collega’s in Rotterdam op bezoek bij Het Lab en De BouwKeet. Het zijn twee verschillende, inspirerende plekken op het gebied van maken/maakonderwijs waar ik zeker nog een keer meer over zal schrijven, maar ik wil me nu even richten op een wat technische uitdaging. Ik had vandaag namelijk weer eens een van onze Theta S camera’s en een monopod meegenomen. Om 360-graden foto’s te maken van een aantal van de ruimtes waar we zijn gaan kijken. Maar ja, hoe laat je anderen die foto’s zien?

Mijn LG G4 smartphone heeft er geen probleem mee, die geeft ze gewoon weer, met het toestel bewegen of met je vinger swipen zorgt dan voor het rond kijken. Maar hoe neem je ze op in een WordPress blogpost? Voor blogs op de WordPress.com website is dat geregeld, voor een “eigen installatie” moet je zelf wat regelen. Want als je een 360-graden foto’s “gewoon” invoegt dan worden ze als “platte” foto weergegeven:

En dat wil je natuurlijk niet.

Op deze site kwam ik een drietal bruikbare opties tegen.

Via Theta360 website embed
De eerste heb ik vandaag zelf gebruikt toen ik, terwijl we nog in Rotterdam waren, een tweet wilde delen met een 360-graden foto er in. Daarvoor heb ik de foto rechtstreeks vanuit de Theta-app geupload en getweet:

Als je de foto op de Theta360.com website bekijkt, dan zit daar een embed-knop onder die een stukje HTML-code oplevert die je in de tekstweergave van een blogpost kunt plakken.

Kijkje in @hetlabrotterdam #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA


Dat werkt goed en gemakkelijk met twee kanttekeningen: als de Theta360 website zou verdwijnen, dan verdwijnen ook je foto’s. Het is een gratis dienst/site, dus veel garanties heb je nooit. Daarnaast zul je altijd het Theta logo op je foto’s zien.

Via Flickr embed
Een optie die me wel verraste was via Flickr. Ja, die site bestaat nog en heeft ondersteuning voor 360-graden foto’s. Je kunt de foto’s op de site bekijken, maar ook embedden in een blogpost. Nou geldt hier eigenlijk hetzelfde als bij Theta360.com met als verschil in mijn geval dat ik een betaald account bij Flickr heb. Als die site verdwijnt heb ik een wat groter probleem dan alleen de 360-graden foto’s. Ook hier krijg je de branding van de Flickr website er gratis en zonder keuze bij.

HETLAB (3)

(de Flickr-embed was tijdens het schrijven van deze blogpost overigens wat wispelturig, hij liet niet áltijd de 360-graden weergave zien)

Via Cardboard plugin
Een derde optie is via het gebruik van een gratis WordPress plugin genaamd Cardboard. Als je die gebruikt kun je de 360-graden foto’s gewoon uploaden naar je WordPress site, zoals je dat ook met gewone foto’s zou doen. Je ziet ze ook gewoon in de mediabibliotheek staan, maar als je op volledig formaat toevoegd, dan wordt niet de code voor een foto ingevoerd, maar een code met de verwijzing naar de Cardboard plugin. Dat maakt het gebruik heel gemakkelijk en dat is extra handig als je niet vaak 360-graden foto’s invoegt.

Conclusie
Alle drie de opties werken best goed. Ik ga ze eens een tijdje uitproberen om te zien wat het beste bevalt. Hoe deel jij 360-graden foto’s met anderen?

p.s. de hele verzameling op Flickr, alleen als je per foto kijkt zie je het 360-graden beeld.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Test met 360-graden foto’s in WordPress https://t.co/zmd9wWOrMU

trackback

Test met 360-graden foto’s in WordPress https://t.co/j8zgfElBK8