Leuk (en onveilig) idee: Amazon Dash knoppen

De Amazon Dash knoppen zijn heerlijk controversieel. Het idee: je hebt een knop (gewoon, een knop met niet verwisselbare batterij en wifi ingebouwd). Als je daar op drukt, dan wordt er automatisch dat ene product waarvan je ook het logo/merk op de knop ziet (ok, dat kun je dan wel zelf instellen vooraf) in je mandje bij Amazon gelegd. Gemakkelijk: plak er eentje in het kastje op de badkamer en als iemand de laatste wc-rol pakt, drukt die gewoon even op de Dash knop om hem bij te bestellen.

Ja ja, super ernstig, fout, verspillend, gemakzuchtig. Geloof me, ik zou er nooit eentje gebruiken. Tenminste niet voor het doel waar ze voor verkocht worden. Want zo’n Dash knop kost maar 5 euro. Helaas, wel in Duitsland te koop, nog niet in Nederland.

Want zo’n knop is natuurlijk een heel hackbaar ding. Nou ja, wil je het allemaal veilig maken en zo, dan kost het wat meer werk, maar voor 5 euro kan ik niet zo’n compacte knop maken die een signaal via mijn wifi netwerk verstuurd. Een ESP8266 kost zo’n 2-3 euro, hier zit een mooie compacte behuizing omheen, een kleine drukknop, het enige nadeel vind ik wel (ook een beetje principieel) dat de batterij niet te vervangen is. Dus als die leeg is (na zo’n 1.000 keer gebruik), dan moet je de knop weg gooien (en niet gewoon in de grijze kliko vanwege die ingelaste batterij).

Dat is één van de redenen waarom deze hack van de knoppen eigenlijk niet zo “goed” is, al is het idee natuurlijk super: een ouder heeft een viertal Dash knoppen aangepast zodat dochterlief van 4 zelf de muziek via het Sonos systeem aan en uit kon zetten. Een Raspberry Pi met daarop o.a. de scapy library vangt de signalen op die de Dash knop verstuurt als deze verbinding wil maken met Amazon. De truc is om de setup van de knop niet helemaal af te ronden zodat deze wél verbinding met je wifi netwerk kan maken, maar niet met Amazon.

Dat principe is natuurlijk ook op andere dingen toe te passen, bijvoorbeeld om apparaten op afstand aan en uit te schakelen. In dit bericht kun je lezen dat dat niet zo heel veilig is aangezien anderen dan zo’n zelfde script zouden kunnen gebruiken om je lampen, apparaten etc. aan te sturen.
Nou klopt dat inderdaad, maar dat is net zo waar voor de meeste “KlikAanKlikUit”-achtige systemen die veel in gebruik zijn.

Hoe dan ook, leuk voorbeeld, en scapy is de moeite waard om wat dieper in te duiken. YouTube heeft er zo te zien voldoende filmpjes over.