Weg met de roeptoeters

In het NRC van gisteren staat een artikel met als kop “Weg met die rotzooi onder online artikelen”. Het artikel gaat over de desillusie van de veranderde verstandhouding tussen media en publiek:

“Internet begon ooit als de belofte van een nieuwe verstandhouding tussen media en publiek. Iedereen zou kunnen bijdragen en iedereen zou gehoord worden, was het idee. Dat is grotendeels een desillusie gebleken.”

Nou denk ik niet dat “het internet” of zelf het “world wide web” hiervoor specifiek in het leven geroepen is, maar er is wel degelijk een andere verstandhouding gekomen tussen “media” en “publiek”. Alleen niet helemaal op de manier die een tijd lang gebruikelijk is geweest. Toen het aantal gebruikers en reageerders online te overzien was, was het mogelijk om “gewoon” een licht gemodereerd reactieformulier onder een site te plakken. Maar internet is nou eenmaal ook het ontluchtingkanaal geworden voor de meest uiteenlopende lui die geen benul van enige online etiquette hebben en vanachter hun toetsenbord de meest onzinnige zooi de wereld in roeptoeteren.

Wat dat betreft heeft het NRC helemaal gelijk, de mensen die dachten dat dát niet zou gebeuren met de groei van het aantal internetgebruikers, die weten inmiddels wel beter. Dus prima dat IMDB hun forum dicht gezet heeft, dat geldt overigens niet voor de mogelijkheid om reviews aan films toe te voegen of andere informatie aan te leveren. Dus helemaal zo zwart/wit ligt het ook daar niet.

Maar wat jammer is, is dat NRC dé mogelijkheid van het web volledig onbelicht laat: mensen zijn namelijk niet afhankelijk van één site, of de site van een ander om te kunnen reageren. Het is juist mogelijk om heel veel verschillende netwerkjes, bestaande uit een veelvoud van sites tot stand te laten komen. De NRC staat geen reactiemogelijkheid toe, maar ik kan hier, op mijn eigen site ook reageren. Hoeveel mensen dit bericht zien? Jazeker veel en veel minder dan op de NRC site. Gelukkig ook maar, want mijn reactie is een manier om mijn eigen gedachten over het bericht vast te leggen, niet om te gaan roeptoeteren en zo veel mogelijk mensen te bereiken.
Het bericht zelf had ik niet eens gevonden als het niet was dat Marco Derksen er naar verwezen had in een tweet. Dus ook hij had om aan te geven dat hij het bericht opmerkelijk vindt niet de (niet aanwezige) reactiemogelijkheden bij NRC nodig. En ik kan hem, weer via Twitter, laten weten dat ik de verwijzing op prijs stel en hem naar hier verwijzen voor een toelichting die vele malen langer is dan ik bij NRC had kunnen plakken.

Dus wat mij betreft zou ik al die sites adviseren om vooral die “rotzooi onder de berichten” te sluiten en zich te richten op syndicatie van hun content. D.w.z. maak het gemakkelijk voor andere sites om je content te embedden, er naar te verwijzen, te linken. Zorg er voor dat de URLs blijven werken en dat er geen link-rot ontstaat. Die discussie? Die voeren we wel elders.