Hoe veilig is jouw netwerk thuis?

Ik moet bekennen dat mijn antwoord op de vraag uit de titel eigenlijk altijd wel was “Mja, best wel” of iets langs die lijnen. Immers, de ingebakken firewall van mijn Ziggo-router houdt een oogje in het zeil voor wat betreft het verkeer dat van buiten naar binnen komt, ik heb geen servers die poorten open moeten hebben, als ik van buiten contact moet hebben met dingen binnen het thuisnetwerk, dan doe ik dat via een VPN-verbinding. Het Wifi-netwerk gebruikt WPA2-versleuteling. Ja, zit wel goed.

En toch vrees ik dat de boodschap “New year’s resolution for IoT vendors: Start treating LANs as hostile” niet alleen een verstandig advies voor leveranciers van Internet of Things (IoT)-apparaten is. Want het aantal apparaten dat hier aan het netwerk hangt is ook schrikbarend aan het groeien. Want uiteraard ben ik al lang niet meer de enige die daar over gaat. En zelfs dan: een iPad, een Android smartphone, een Windows 7 laptop van het werk, een Windows 10 desktop van mezelf. Dat zijn al 4 devices van mijzelf alleen die bijna dagelijks online zijn. Dan heb ik het niet over de telefoons van de kinderen, mijn partner, de drie andere laptops + 1 iPad die we in huis hebben, de Wii, de TV, de verschillende Raspberry Pi servertjes die hun eigen taak hebben (waaronder als VPN-server), de NAS (die al wat ouder is), de KODI-player die aan de TV hangt, de Apple-TV, de Chromecast, de Blu-ray-speler, ….

Op het moment dat een van die geïnfecteerd raakt met malware, dan heb ik niet veel meer aan dat voor alsnog veilige slot op de deur dat de firewall van de Ziggo-router nu nog biedt tegen de boze buitenwereld. En een deel van de apparaten die verbinding maakt met het netwerk (de laptops en de smartphones) komt natuurlijk ook buiten dat netwerk online en dus mogelijk in aanraking met malware.
Natuurlijk, virusscanners beschermen de laptops, gezond verstand voor wat betreft het installeren van apps op de smartphone helpt, maar het kan waarschijnlijk geen kwaad om de komende vakantie ook eens een rondje langs de verschillende apparaten te maken om in te schatten waar en hoe ze wat robuster af te schermen zijn.
Hoe zit dat met jouw netwerk thuis? Hoe veilig is dat?

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Mark
7 jaren geleden

Goed artikel! Ik denk dat het bij mij thuis ook wel aardig veilig is, alleen hoe kan ik dat het beste checken? En mag ik vragen hoe heb jij jouw thuisnetwerk geïnstalleerd? Ik ben daar nu namelijk mee bezig, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.