Makey Makey

Makey Makey: Creatief met een toetsenbord

Makey Makey
Het Klooicanon

Hij is absoluut niet nieuw, integendeel. Maar bij het samen met de kinderen bekijken van het Klooicanon bleek dat zij er nog nooit van gehoord hadden, de Makey Makey.

Daar moest iets aan gedaan worden. De versies die je hier in Nederland kunt kopen kosten zo’n 50 – 60 euro. Via Aliexpress.com kun je ze voor zo rond de 20-30 euro vinden. Maar, dan krijg je niet de originele! makaymakayDe tekst bij de aanbieding waar ik gebruik van gemaakt heb (en die er nu niet meer is) heeft het over Makey Makey, maar zoals je hiernaast kunt zien hebben ze heel “slim” de kabels net over de plek gelegd waar de naam van het board staat. Die van mij heten namelijk “Makay Makay”. Goed, beter dus in Nederland aanschaffen, al doet mijn board gewoon wat hij moet doen en ik zie ook verder geen uiterlijke verschillen.

Wat is het dan, zo’n Makey Makey? Zoals ik in de titel al schrijf, kun je hem eigenlijk het beste vergelijken met een toetsenbord.

En dan een toetsenbord waarbij je zelf de toetsen ontwerpt. De Makey Makey maakt gebruik van het feit dat ook ons lichaam de (kleine hoeveelheid) stroom geleidt die door de Makey Makey door gegeven wordt. Je hebt zelf steeds de “ground” vast en als je de kabel vast pakt die bv aan de “space” aansluiting zit, dan geeft de Makey Makey een spatie door aan de laptop/computer. Daarna is het dan afhankelijk van het programma dat actief is, wat er gebeurt. Is het een tekstverwerker, dan zal er gewoon een spatie ingevoegd worden. Maar je kunt de computer natuurlijk ook een geluid laten afspelen.

En je hoeft ook niet direct de kabels vast te houden, je kunt het ene uiteinde van de kabel ook aan iets anders vast maken dat elektriciteit geleidt. Bekend zijn de bananen. In het filmpje hierboven hebben we strippen aluminiumfolie vast gemaakt op de onderkant van een lege eierendoos. De klemmen gaan naar pijltje omhoog, pijltje omlaag, pijltje naar links, naar rechts en de spatiebalk. Het programma is een van de voorbeeldprogramma’s op de website en het resultaat is direct hoorbaar.

Dat is wat mij betreft ook het leuke aan het geheel: het is eenvoudig te begrijpen zelfs zonder programmeren. Maar je kunt het daarna ook complexer maken. Bijvoorbeeld door in Scratch een programma te schrijven dat reageert op de toetsaanslagen. De eierdoos kun je vervangen door andere objecten, groter en kleiner, als ze maar elektriciteit geleiden. Je kunt de taken verdelen: de ene groep werkt aan de code, de andere aan de randapparatuur die aan de Makey Makey aangesloten wordt, kortom, legio mogelijkheden.

Kijk maar eens naar de muzikale voorbeelden hieronder:

Of deze:

Ze zijn vast niet allemaal zo gemakkelijk aan de praat te krijgen als de eierdoos-piano, maar je ziet dat er heel wat mogelijk is.
Terecht dus dat de Makey Makey op het Klooicanon is opgenomen!