Virtual Reality / Augmented Reality Nieuws


Zondagavond, tijd voor weer een kort overzicht van recent VR/AR nieuws:

5 jaar iXperium / Arnhem Innovate
Als je afgelopen paar dagen in Arnhem was, dan had je voldoende mogelijkheden om met Virtual Reality in aanraking te komen. Op vrijdag tijdens de viering van 5 jaar iXperium Arnhem kon je zowel met Google Carboard als met de HTC Vive als met de Oculus Rift aan de slag.

Op zaterdag en zondag kon je terecht bij Arnhem Innovate waar ook de nodige VR te vinden was. Het filmpje (waar ik de stem van Justine in herken) laat ook maar weer eens zien dat kijken naar iemand met een HTC Vive op zijn hoofd eigenlijk ook niks is. Je ziet in het beste geval op een plat scherm wat zo iemand ziet en je ziet een persoon ontwijkende bewegingen maken voor dingen die jij zelf niet ziet.

Virtually Live brengt Formula E Season Two Highlights uit
De Formule 1 is nog niet in VR te bekijken, maar van seizoen 2 van de Formula E (met elektrische auto’s, lang niet zo cool als de F1) is nu een VR versie met de highlights uitgekomen. Je kunt het filmpje hierboven bij het bericht zien. Deze keer nog in de Steam winkel maar wellicht binnenkort ook in de eigen winkel, want:

HTC start Vive Port
Via de Vive Port kun je nu ook spellen voor de HTC Vive kopen via HTC zelf. Het is de bedoeling dat er ook titels gaan komen die eerst/alleen via Vive Port te vinden zullen zijn.

Batavus presenteert nieuwste fiets met Hololens
Klein uitstapje naar AR: Batavus presenteert nieuwste fiets met Hololens. Als ik het mag geloven, dan is het een echte “wauw-ervaring“, maar ik heb geen Hololens en ik kan nergens een verwijzing vinden naar een antwoord op de vraag hoe je zoiets op je eigen Hololens zou moeten kunnen zien. Ik ben dinsdag bij SURFnet in Utrecht en daar hebben ze namelijk wél een Hololens.
Blijft een beetje moeilijk inschatten hoe wauw het is, nog even wachten lijkt me.

Tiltbrush wordt multiplayer
Er zijn mensen die zeggen dat VR vooral individueel is, maar er zijn meerdere voorbeelden van spellen of toepassingen die meerdere gebruikers bij elkaar brengen in VR>
Tiltbrush is er ook zo eentje. Meer hierover bij The Verge.

GGZ-instellingen aan de slag met VR
Last, but not least het bericht dat GGZ-instellingen aan de slag gaan met VR. VRspecialist VRendle en zeven GGZ instellingen verenigd in het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie zijn gestart met het inzetten van VR bij patiënten met bijvoorbeeld pleinvrees, straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt. Ze kunnen zo gecontroleerd, veilig, in bepaalde situaties gebracht worden.
VR Exposure Therapy (VRET) is overigens verre van nieuw. Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje uit 2014 over het gebruik van VRET én VR Resilience Training door het leger in de VS: