Belastingdienst: 1.500 erbij en 5.000 eruit

Belastingdienst

De Belastingdienst ondergaat de komende jaren een forse reorganisatie. Dit betekent dat circa 5000 functies zullen verdwijnen. Daarentegen wil de dienst 1500 nieuwe data-analisten aannemen die computersystemen aan elkaar moeten knopen.
Woordvoerder Robin Middel laat aan Tweakers weten dat de banen verdwijnen door de opkomst van ict binnen de Belastingdienst. Volgens hem ontwikkelden data-analisten bij wijze van proef een algoritme dat sneller betalingsachterstand signaleerde. “Dit zorgde voor hogere opbrengsten in kortere tijd.”
Het experiment bleek zo succesvol dat de Belastingdienst heeft besloten om de hele dienst verder te automatiseren. “Dit betekent dat er 5000 functies overbodig zijn er voor de betreffende medewerkers elders werk binnen de overheid moet worden gevonden. We hopen dit binnen vijf jaar te voltooien en de eerste slag binnenkort te slaan”, aldus Middel. (bron)

Oei. Dat tikt toch wel aan. Het zijn dan wel geen “robots” zoals veel mensen zich dat voorstellen, maar wel een heel zichtbare rekensom: 5.000 mensen overbodig door verdergaande automatisering terwijl er maar 1.500 (andere) mensen nodig zijn om het automatiseringsdeel te regelen. Wordt nog een hele klus dan om die mensen aan een nieuwe baan te helpen.

Na deze aankondiging, is dit bericht:

De Rekenkamer heeft grote veroudering en achterstallig onderhoud van de it-systemen van de Belastingdienst geconstateerd. Bovendien zijn de systemen onderling sterk afhankelijk. De Rekenkamer vreest ‘ernstige verstoring van de massale processen’.

toch ook wel wat zorgelijk.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem van Valkenburg
8 jaren geleden

En daar komt nog bij dat de gemiddelde leeftijd 53 is. Oftewel ze hebben te maken met een sterk vergrijsd personeelsbestand.

trackback

Belastingdienst: 1.500 erbij en 5.000 eruit:
De Belastingdienst ondergaat de komende jaren een forse reorgani… http://t.co/Ex7eBdUL62