Vreemde discussie: Netneutraliteit

Groot nieuws uit de VS: Obama heeft zich uitgesproken voor netneutraliteit:

Obama cites four main tenets of his net neutrality push: no outright blocking of otherwise legal content, no throttling to artificially lower speeds for some services but not others, improved transparency from ISPs, and no special “fast lane” (and correspondingly, a “slow lane”) for traffic willing to pay extra fees.

Nee, heeft voor ons geen echt gevolg. Anders dan (weer eens) een “ik snap er echt niks van” reactie van mijn kant wellicht.
Want het is het bekende verhaal: Bedrijf X biedt mij internet aan voor een vast bedrag per maand. Ik krijg dan een bepaalde downloadsnelheid en een bepaalde uploadsnelheid. Ze spreken daarbij met mij geen maximaal gebruik qua dataverkeer af (bij mobiel internet overigens vaak wel). Nou blijkt er een bedrijf Y te zijn met een website die ik heel interessant vind. En die gebruik ik vaak, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken. Dat lukt me goed, want die downloadsnelheid die ik van bedrijf X afneem is daar prima geschikt voor. En nou stapt bedrijf X naar bedrijf Y omdat ze extra geld van hén willen krijgen als ze willen dat ik die site kan blijven gebruiken. “Omdat bedrijf Y over de rug van bedrijf X haar geld aan het verdienen zou zijn”. Beetje vreemd toch als je het zo leest? Inderdaad. En daarom snap ik ook niet waarom netneutraliteit nog een discussie is.

Ok, een beetje toch wel. Want er zit ook een keerzijde aan dit geheel. Op plekken waar de concurrentie onvoldoende is, zou dit voor ons als consument ook vervelende consequenties kunnen hebben. Dan zou bedrijf X er namelijk voor kunnen kiezen om met wél een beperking op te leggen voor wat betreft het aantal GB aan data die ik voor dat vaste bedrag per maand mag verbruiken. Of dat we weer terug keren naar de situatie van “vroeger” toen je per tik/per minuut betaalde als je met je modem verbinding maakte met het internet. En dan kan ik me inderdaad voorstellen dat ook regeringen of belangenorganisaties gaan vinden dat zij er iets van moeten vinden. Want als er niet voldoende concurrentie is, dan verliezen wij als consumenten potentieel een belangrijk onderdeel van onze communicatie en informatie-infrastructuur.

Misschien zou de titel daarom beter zijn “Moeilijke discussie” en is het meer dat ik zou wensen dat het een vreemde (lees: niet relevante) discussie was.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Vreemde discussie: Netneutraliteit http://t.co/VP1kzoN1iu