De beste stuurlui zitten in de regering

ED_31-10-2014Onderwijs. Naast voetbal is onderwijs ook zo’n onderwerp waar “we” in Nederland allemaal verstand van hebben. Waarschijnlijk ook wel omdat we er bijna allemaal wel mee te maken hebben. Als je kinderen hebt of als je er zelf werkt. Nou ja, en natuurlijk omdat het onderwijs de magische machine is die onze toekomstige beroepsbeoefenaars moet opleiden.

En dus moet het goed. Nee, het moet beter. Want het is nu niet goed. Dat kan “iedereen” zien. Het is ouderwets, niet digitaal genoeg, te versnippert, niet actueel, niet afgestemd op de praktijk, er is sprake van hokjes denken, niet competente docenten, fraude, …..

Dus gooien we er nog maar een keer een adviesrapport tegenaan en weer een van boven opgelegde wijziging met regels, doelstellingen, mijlpalen en meetpunten. Zucht.

Begrijp me niet verkeerd. Ook ík weet niets van onderwijsvernieuwing in het voortgezet onderwijs. Ook ik zie mijn kinderen met een veel te zware rugzak naar school vertrekken terwijl ik zelf mijn bijscholing digitaal regel. Ook ik hoor hoe ze soms dom Engelse woordjes van buiten leren terwijl ze in al zelf in een restaurant in het Engels hun bestelling plaatsen, met vriendjes online in het Engels praten en het zo ook geleerd hebben (vanuit de praktijk). Dus, ja, als ouder heb ik ook nog wel wat wensen.

Maar moeten we nou echt weer, nadat ze net de vorige herstructurering door gemaakt hebben, vanuit Den Haag gaan roepen dat ze het in het voortgezet onderwijs nóg steeds niet goed doen en ze nu in Den Haag wél bedacht hebben hoe ze het dan nu wél goed kunnen (nee, *moeten*) doen?
Daar kan toch geen enkele verandermanager van roepen: “goed plan!”. En dan dus helemaal onafhankelijk van de inhoud van dat plan. Zo jaag je toch ook de docenten die wél iedere keer de schouders eronder zetten en proberen een voorstel zo goed mogelijk te implementeren de bomen in?

Maar goed. Ik heb er geen verstand van. Ik vraag me alleen af of de mensen die dit soort dingen verzinnen de illusie hebben dat zij dat wél hebben…

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

De beste stuurlui zitten in de regering http://t.co/eVA59wKGbP

trackback

De beste stuurlui zitten in de regering: Onderwijs. Naast voetbal is onderwijs ook zo’n onderwerp waar “we” in… http://t.co/1clrpecsNa

trackback

“De beste stuurlui zitten in de regering” good read http://t.co/uf8zcC2GZ4