Skype en het probleem met Windows 8 Modern applicaties

Skype op Windows 8.1 Bij een besturingssysteem zoals Windows 8.x waar zo ongeveer *iedereen* wel kritiek op heeft, heb ik eigenlijk niet zo heel veel zin om ook nog eens kritiek te gaan leveren. Dan schrijf ik liever over de relatief weinig problemen die ik er eigenlijk mee heb en het gegeven dat ik hem gewoon op mijn desktop heb draaien. Mensen die persé Windows 7 willen op hun nieuwe laptop (alleen op basis van wat ze er over gelezen hebben?) snap ik ook nog steeds niet.

Maar….toch zijn er een paar dingen die gewoon niet kloppen. Bijvoorbeeld het gegeven dat mijn Microsoft Lifecam Studio webcam, die volgens de eigen opgave van Microsoft gewoon zou moeten werken onder Windows 8.1 sinds de upgrade voor problemen zorgde. Of eigenlijk simpelweg niet meer werkte.
De enige workaround die voor mij het probleem uiteindelijk oploste (sorry ben link even kwijt) was om de driver en ondersteunende applicatie te de-installeren, de webcam los te koppelen en de computer opnieuw op te starten, na het opnieuw aansluiten van de camera werd hij netjes herkend en werkte hij. Duh. Windows 8.1 heeft dus inderdaad ondersteuning voor de camera, maar de eigen driver-software van Microsoft weet niet te herkennen dat hij zichzelf niet moet installeren omdat er dan een conflict ontstaat?

Het de-installeren van de applicatie die bij de webcam hoort had echter een bijkomend probleem: ik had daarna geen mogelijkheid meer om de webcam in te stellen. Geen controle meer over de lichtbalans, de zoom etc.
En dat was met name weer onhandig in Skype. Daar had ik (uiteraard?) de “nieuwste” versie van geïnstalleerd. Die uit de Windows store. Want tja, zeker nu Skype van Microsoft is, ging ik er vanuit dat ik op Windows 8.1 er verstandig aan deed om die versie te installeren. Niet dus.
De “Modern” versie van de applicatie ziet er namelijk op zich wel mooi uit, maar de opties voor het instellen van de webcam zijn in deze versie tamelijk beperkt. Dus weer gezocht naar hoe ik beide problemen kon oplossen.

Je zult het niet geloven (of juist al hebben voelen aankomen), de oplossing die online genoemd werd, en die ik uiteindelijk toegepast heb, was het installeren van de “desktop-versie” van de Skype applicatie. De versie die je dus gewoon via de Skype-website moet downloaden. Die versie heeft namelijk wél goede mogelijkheden om de webcam in te stellen, ook als ik niet de software van de webcam installeer.

Om een Microsoft webcam aan de praat te krijgen in een Microsoft applicatie voor videoconferencing op de meest recente versie van een Microsoft besturingssysteem, moet ik er voor kiezen om *niet* de Microsoft software van de webcam te installeren en *niet* de Modern versie van de applicatie gebruiken.
Wat denk je dat een gewone gebruiker gedaan zou hebben? Zou die zo lang gezocht hebben als dat ik nou gedaan heb? Ik vrees het niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Skype en het probleem met Windows 8 Modern applicaties http://t.co/79KLtUc7Gd

Harry Dubois
10 jaren geleden

Ik gebruik Win 8 nu zo’n 6 maanden en ben er niet zo blij mee, zeker niet als je geen touch hebt op je laptop of vaste computer. Op een tablet is het aardig die tegeltjes en werkt het op zich goed. Maar waarom TWEE internet explorers terwijl als je Word start via een tegel, deze naar de desktop variant gaat… Microsoft hikt hier op twee gedachtes, maar zoals Win 8 er nu uitziet zal het nooit een succes worden. Ik heb begrepen dat je in Win 9 de tiles ook UIT kunt zetten…