sep 052012
 

WordPress heeft een handige plugin ter beschikking gesteld (denk ik). Maar ik wilde hem eerst zelf even testen om te zien of hij ook wel zo goed werkt.

Het is een plugin waarmee iedereen eenvoudig een liveblog optie kan toevoegen aan zijn WordPress blog zonder afhankelijk te zijn van externe diensten.

Je krijgt dan als auteur(s) een “new entry” vakje in de blogpost zelf en kunt daar (korte) berichten, updates en foto’s plaatsen. Lezers krijgen dan meteen een notificatie van de nieuwe bijdragen.

Helaas werkt het hier nog niet, als ik deze bugmelding goed begrijp ligt het aan het feit dat ik aangepaste URL’s gebruik (anders dus dan de ingebouwde URL-structuren). Dat kan ik niet even omzetten omdat dan alle links naar oude berichten stuk gaan. Het wachten is dus op een update van de plugin. Zie hier voor screenshots en een filmpje.

Het mooiste zou zijn om het ook goed op de iPad of iPhone te kunnen gebruiken, dat lijkt zo te kunnen, maar op dit moment lukt het uploaden van foto’s via Mobile Safari nog niet. Ook moet ik bekennen dat ik op een toetsenbord nog steeds een stuk sneller weet te typen.

[7:03 update] Zie hieronder. Ik bleek versie 1.0 te hebben gekregen en 1.1 loste het 404-probleem op. De live entries hieronder moet je van onder naar boven lezen (oud staat onderaan, nieuw bovenaan).

[6-9-2012] Nog een tip! Je moet de “more” tag gebruiken om er voor te zorgen dat lezers van de voorpagina er op gewezen worden dat er meer vast zit aan het bericht.

Pierre 5 september 201207:03

OK, genoeg getest. Dit werkt zo te zien goed genoeg voor de incidentele conferentie of bijeenkomst waar ik zot genoeg ben om te livebloggen. 🙂

Pierre 5 september 201207:03

Nadeel is ook wel dat andere lezers die reacties niet te zien krijgen. Zij hoeven namelijk de pagina niet te updaten om de liveblog entries te zien en zien dus daarom ook later toegevoegde reacties niet (totdat ze wel de pagina refreshen).

Pierre 5 september 201207:01

Integratie van de live blogs met reacties van lezers is er zo te zien nog niet. Je kunt dus ook niet op specifieke entries reageren. Jammer.

Pierre 5 september 201207:00

Drag en drop uploaden van foto’s in de bijdragen werkt wél flitsend. Waarschijnlijk wil je bij een live event dan een webcam op de spreker(s) gericht hebben staan om van tijd tot tijd een foto te kunnen nemen die je meteen op je laptop beschikbaar hebt. Afwachten hoe dat in iOS 6 gaat als uploaden van foto’s in Mobile Safari zou moeten kunnen. Denk niet dat dat dan ook al drag-drop wordt (?)

Pierre 5 september 201206:59

Hmm, de preview functie deed het bij mij net niet.

Pierre 5 september 201206:57

Ik gebruik nu:

.liveblog-entry .liveblog-entry-text {
font-size: 15px;
line-height: 20px;
padding: 10px 0 0;
margin-left: 40px;
}

Pierre 5 september 201206:56

OK, ook dat was aan te passen, kwestie van even de stylesheet van de plugin aanpassen. Nu ziet het er een stuk beter uit (vind ik zelf).

Pierre 5 september 201206:48

Ik vind het lettertype van de live bijdragen ook nog niet echt 100% naar mijn smaak. Een beetje groot. Duidelijk groter dan de gewone teksten.

Pierre 5 september 201206:46

Het lag aan de combinatie van de template die ik gebruik voor het weblog hier en de template voor de plugin. Hieronder zie je hoe liveblog/templates/liveblog-single-entry.php er oorspronkelijk uit zag. Ik heb de voor de aangepast zodat er alleen nog maar staan en dan schuift de datum redelijk netjes op zijn plek.

Pierre 5 september 201206:38

Kijk, hieronder zie je het balkje dat je te zien krijgt als er een nieuwe update is:

Pierre 5 september 201206:37

Nou alleen nog even kijken of ik de datum wat netter in beeld krijg, hoeft van mij trouwens helemaal niet zo prominent bij elke bijdrag:

Pierre 5 september 201206:35

Ja, dat lost het 404 probleem dat ik had op.

Pierre 5 september 201206:35

Hé, ik bleek versie 1.0 te hebben (via de ingebouwde installatiefunctie in WordPress), terwijl er al een 1.1 beschikbaar was. Even testen.

Deel dit bericht:

  5 reacties aan “WordPress stelt Liveblog plugin beschikbaar”

Reacties (3) Trackbacks (2)
 1. Kunnen we ook reageren tijdens het livebloggen?

 2. Hallo Pierre,
  Ik heb deze plugin even geïnstalleerd op een testblog om uit te testen.
  Maar wat nu als je een typefout maakt? Ik zie geen mogelijkheid om reeds geplaatste tekst achteraf te editen, en dat vind ik toch wel riskant. Zie ik iets over het hoofd of kan dat inderdaad niet?

  • Hoi Willem,

   Je kunt een bijdrage verwijderen. Eigenlijk is het net als Twitter wat dat betreft. Ik vind dat eigenlijk niet zo riskant. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven dat het een live-blog is, met typo’s etc.
   Als mensen live mee zitten te kijken, dan zien ze die typefout ook meteen. Als jij dan ook nog eens aanpassingen door gaat voeren in regels die 5-10 minuten eerder geplaatst zijn, dan is het overzicht voor hen helemaal weg. Geen bug maar een feature dus.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.