Origo: een 3D printer voor (grote) kinderen

Laat ik beginnen met het “slechte” nieuws: je kunt de Origo voorlopig nog niet kopen voor jezelf of voor je kinderen. Via Twitter laten de ontwikkelaars weten dat het bij een “alles gaat probleemloos” scenario nog 18 maanden zal gaan duren. Tweede stukje slechte nieuws: hij gaat 3x zo duur worden als een XBOX 360. Nou blijken de verwachtingen van hoeveel dat dan weer is nogal uiteen te lopen. Op tested.com komen ze dan uit op $1500, terwijl ook hier de ontwikkelaar (via Twitter) denkt aan $800.

Duidelijk is dat het hoe dan ook geen goedkoop speeltje zal worden, maar een bedrag van <$1000 is goedkoper dan dat nu een bouwpakket 3D printer is. Als je rekening houdt met een ontwikkeltijd van nog 18 maanden, dan zou het wellicht haalbaar/realistisch moeten zijn. Maar dan het idee zelf: een 3D printer voor je 10 jaar oude kind. Zou jij er een aanschaffen? Zou ik er een aanschaffen?
Waarschijnlijk wel. Ook al ben ik het zeker niet helemaal eens met het filmpje van de makers:

Uiteraard kijk ik in dit geval ook naar mijn eigen kinderen. En wij verbruiken in huis heel veel stiften, plakband, papier (de oud papierbak is een schatkist), karton en ander ‘afval’ waarmee zij de meest uiteenlopende knutselwerken samen stellen.
Van een oude doos maken ze een auto of een schip. Die hoeft er niet perfect uit te zien als een auto, hun fantasie doet de rest.
Zij zitten dus zeker niet ‘gevangen’ in de beperkte mogelijkheden die ze nu hebben (luister ook even naar het liedje onder de video!).

Ik kan me zeker voorstellen dat zij aan de slag zouden gaan met een 3D ontwerpprogramma als zij een 3D printer ter beschikking hadden.
Maar in het filmpje maakt de jongen een tamelijk traditioneel uitziend vliegtuig op zijn tablet. Die is overigens wel heel mooi gekleurd terwijl de 3D print nog helemaal wit is (logisch). Ik denk dat de ‘vliegtuigen’ die mijn kinderen zouden maken iets minder exact zouden lijken op de rondvliegende exemplaren, maar ook dat zij eerst het vliegtuig zouden aankleden. D.w.z. verven, een poppetje printen dat er in kan etc.

Want immers, waarom zou je je nu opeens laten vangen in de beperkingen van zo’n 3D printer? Het is voor kinderen niet of/of maar en/en.
Goed, doet natuurlijk aan het idee van zo’n 3D printer helemaal niets af. Of ze er nou een springschans voor hun speelgoedauto’s of kleerhangers voor de kleren van de poppen mee maken, dat doet er niet toe. Nu nog 18 maanden wachten (ja ja, of er zelf eentje bouwen, maar dat doe ik echt niet zo maar effetjes).

(getipt door Tested.com)

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Stephan
12 jaren geleden

Bij FHICT hebben ze een 3D printer. Dat was inderdaad een bouwpakket maar die kostte maar iets van 300 €/$ (niet zeker) dus dat is al de helft goedkoper dan deze. En ik heb laatst wat “geprinte” dingen gezien en dat zag er goed uit.

JoG
JoG
12 jaren geleden

Samen bouwen kost in Maastricht bjj het FabLab 850 euro Pierre. Van het weekend begint weer een groep. Zie Workshop RepRap Prusa Mendel.

JoG
JoG
12 jaren geleden

Verder: Kant en klare nieuwe 3D-printer Prusa te koop voor 950,-E, die 950 euro is dus voor een kant en klare !

JoG
JoG
12 jaren geleden

Ook leuk, een 3D scanner : 3D FabScan voor 150 euro in Aken FabLab Aachen maakt goedkope open source 3D-scanner: the FabScan!.

trackback
12 jaren geleden

[…] Origo: een 3D printer voor (grote) kinderen Laat ik beginnen met het “slechte” nieuws: je kunt de Origo voorlopig nog niet kopen voor jezelf of voor je kinderen. Via Twitter laten de ontwikkelaars weten dat het bij een “alles gaat probleemloos” scenario nog 18 maanden zal gaan duren. Source: ictoblog.nl […]

Frits Hoff
12 jaren geleden

Afgelopen weekend was er een 3D-printer te koop bij de Bijenkorf voor 1250,-E. Veel geld voor een apparaat dat nog echt niet plug-and-play is. Sterker nog, het is gebaseerd op de 1e doe-het-zelf 3D-printers die zeer moeilijk af te stellen zijn door hun kubusvorm. Niet voor niets dat de meesten zijn overgestapt naar driehoekige vormen zoals de Prusa Mendel. Die heeft ook nog als voordeel dat je alle koppelstukken zelf kunt printen, self replicable machines.
Bovenstaande printer komt dan weliswaar kant en klaar maar dan kun je ook moeilijk iets afstellen als hij het niet lekker doet. Juist dat is de kracht van de doe-het-zelf printers, je weet hoe hij in elkaar zit, alles is zelf af te stellen of te vervangen, en net als bij open source software kun je simpel je printer upgraden. De serie die bij ons in februari gemaakt is print nu 3x sneller en heeft nu de kwaliteit benaderd van commerciële printers die bij 15.000,-E beginnen. Kijk eens naar deze foto en zoom in om de details te bekijken, een print van 20 μm! http://www.fablabzuidlimburg.nl/fablog/doe-het-zelf-printers-printen-nu-professioneel-met-20-%CE%BCm

trackback
12 jaren geleden

[…] toch.Stom filmpje, cool concept, had ik dat vroeger maar!Meer op: origo3Dprinting.com en ictoblog.nl Verwante berichten:[Video] $25 Dollar PC Raspberry PI heeft full HD video outFacebook voor kinderen […]